Balatonalmádi

2021.09.29. 19:19

Domborművet avattak Kerényi Imre tiszteletére

Emléktáblát avattak Kerényi Imre tiszteletére a néhai rendezőről elnevezett Kult-Magtár épületén szerdán, Balatonalmádiban.

Az avatóünnepségen L. Simon László, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója hangsúlyozta, Kerényi Imre számára a két legfontosabb dolog a tanítás és a rendezés volt, ez az egyetem és a színházi világ mellett a hétköznapi életben is jellemezte őt – olvasható a Veol.hu cikkében. – Minden egyes beszélgetésünk arról szólt, hogy tanított, valamit át akart adni magából nekünk – fogalmazott a főigazgató. Hozzátette,

Kerényi Imre mindig jó ügyek mellé állt, és azokat kérlelhetetlen szigorral és következetességgel vitte végig.

A főigazgató emlékeztetett, a rendező méltatlan támadásoknak volt kitéve a rendszerváltozástól haláláig. Legnevesebb pályatársai közül sokan 2002-ben fordultak el tőle, amikor kiállt a Fidesz-kormány mellett. – Aljas módon tették ezt, mert a tehetségét és az életművét kérdőjelezték meg – idézte fel. Hozzátette, azzal adós Kerényi Imrének, hogy megírja a székesfehérvári, végül kudarcba fulladt Hóman Bálint-szoborállítási kísérlet körülményeit.

Fotó: Pesthy Márton / Napló

L. Simon László arról is beszélt, több közéleti ügyben dolgoztak közösen, például az új magyar alkotmány elfogadásának társadalmasításán. Bár előfordultak köztük „szellemi párbajok és intellektuális viták”, a munka eredményeként az országot átfogó program jött létre, például az alaptörvény asztalának felállítása. Az ötletek elsöprő többsége Kerényi Imrétől jött, emlékezett vissza a főigazgató. L. Simon László végezetül köszönetet mondott az emléktábla létrehozásáért Kerényi Imre özvegyének, Felkai Anikónak, Kontrát Károly országgyűlési képviselőnek és Fekete Péter kultúráért felelős államtitkárnak, valamint Kontur András szobrászművésznek, a dombormű készítőjének.

Kontrát Károly, Balatonalmádi országgyűlési képviselője (Fidesz-KDNP) kiemelte, az emléktábla-avatást Kerényi Imre születésnapjához (szeptember 28.) időzítették. Hangsúlyozta, megőrzik és továbbviszik a rendező örökségét, például a Vörösberény Programot, vagy a Gizella tábort, amelyek egyaránt a polgári-keresztény értékek alapján szerveződnek. Elmondta, azt tanulta Kerényi Imrétől, soha ne legyünk megelégedettek, és mindig lehet többet dolgozni a közösségért.

A rendezvényt Oberfrank Pál, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója moderálta. Az avatóünnepségen közreműködött Káplán György énekművész. Az emléktáblát a helyi önkormányzat és a Veszprémi Petőfi Színház Társulatának együttműködésével, a Kultúráért Felelős Államtitkárság támogatásával helyezték ki.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!