Szívhez szóló előadás

2021.09.05. 09:50

Mélyszegénységben élő gyerekeknek is segít egy új zenei projekt

A zenészek együtt gyakoroltak a hátrányos helyzetben lévő fiatalokkal, hogy felkészülhessenek a fellépésre.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Társadalmi programok, mint például a Beethoven-projekt 2.0, a zeneoktatási platform és a Máltai Szimfónia alkotják az Óbudai Danubia Zenekar új évadának alapját. Szeptember 23-án a Danubia Zenekar és Hámori Máté új projektje debütál, amelynek célja az ország legelmaradottabb régióiban élő, zenét tanuló gyerekek integrációjának elősegítése. A Máltai Szimfóniával közös programban a zenekar tagjai több mint fél éven át látogatták az első koncerten részt vevő iskolákat Tarnazsadányban és Tarnabodon.

A Zeneakadémián a gyerekek és a zenekar tagjai egy Ott Rezső-művet mutatnak majd be, amely klasszikus zenei motívumok és cigány dallamok együttes felhasználásával, kimondottan az alkalomra készült. A koncertet további alkalmak követik majd. Továbbá a tervek szerint a részt vevő települések listáját is bővítik. A közös zenéléseket a Danubia bérletes nagykoncertjei követik, amelyeken sok kortárs és ritkán hallható remekmű szólal meg.

Folytatódik a zenekar nemzetközi visszhangot kiváltó kezdeményezése, a Beethoven-projekt is.

A koncerteken, amelyek Hámori Máté karmester ötlete alapján valósultak meg, siketeket és hallássérülteket látnak vendégül, akik különböző rezgéstovábbító eszközök és speciális hallókészülékek segítségével élvezhetik Beethoven dallamait.

Ezenkívül a zenekar tagjai mellé ülve és a nagyobb hangszereket megérintve a hangzást és a dinamikát is érzékelhetik a meghívottak október 1-jén, november 5-én és december 3-án a Budapest Music Centerben. A kommunikációt jeltolmács segíti majd. A zenekar továbbá külföldi partnereket tervez bevonni a projektbe, amely az ép hallásúak hallásvédelmére is felhívja a figyelmet. A délelőtti koncerteket esténként a Mozart and Co. sorozat előadásain ismétlik meg.

Ezenkívül élményközpontú és korszerű támogatást nyújt Az ÉNekÚT nevű segédlet, amely az Út a zenéhez tartalmait és a Danubia Zenekar online oktatási célú videóit alapul véve teljes tanéveket átfogó, tanórákra lebontott óravázlatokat kínál az énektanároknak. A részt vevő iskolák számára az adott tananyaghoz kapcsolódó zenék és zeneszerzők, vagy akár szolfézs feladatok és nagyzenekari karaoke videók is elérhetőek lesznek. A programhoz bármilyen magyarországi iskola csatlakozhat. Bővebb tájékoztatás az Út a zenéhez honlapján és az [email protected] címen kapható.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában