történelmi jelentőségű volt

2021.10.06. 11:40

70 éve indult el a Szabad Európa Rádió magyar adása

Hetven éve, 1951. október 6-án kezdte meg rendszeres magyar nyelvű adását a Szabad Európa Rádió (SZER).

Tom A. Dine, President of the Radio-Free/Radio Liberty (RFE/RL) toasts the audience 12 September 2005 at RFE/RL headquarters in Prague as the radio celebrates 10 years of official broadcasting from Prague. The RFE/RL station broadcasts to around 35 million people across eastern and south east Europe, Russia, the Caucasus, central Asia and the Middle East, to countries such as Iraq, Iran, Belarus, Georgia and Kosovo. Radio Free Europe/Radio Liberty, the US Congress-funded broadcaster, is to move to a new location outside the centre of Prague amid security fears. AFP PHOTO MICHAL CIZEK (Photo by MICHAL CIZEK / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Michal Cizek

A hidegháború kezdete után az Egyesült Államok – válaszul arra, hogy a Szovjetunió Közép-Európában is a polgári demokráciát tagadó kommunista pártokat segítette hatalomra –, a térség lakossága számára a demokratikus értékek alapján álló rádióprogramot kezdett el sugározni. New York államban 1949. május 17-én jegyezték be a Szabad Európa Bizottságot, amely néhány hónappal később megalapította a Szabad Európa Rádiót. A rádiónak magyar osztálya is létrejött, magyar nyelvű adást kísérleti jelleggel 1950. augusztus 4-étől New Yorkból sugároztak.

A SZER európai központja 1951 májusában Münchenbe került át, és október 6-án, az aradi vértanúk napján onnan indították el a SZER magyar adását, a Szabad Magyarország Hangját.

– Itt a Szabad Európa Rádió a 16, 19, 25, 31, 41 és 49 méteres rövidhullámhosszon

– hangzott el a bejelentkezés.

A müncheni központú magyar rádió sokáig a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) ellátmányából és a Kereszteshadjárat a Szabadságért (Crusade for Freedom) nevű szervezet gyűjtéséből tartotta fenn magát. 1974-től működését az amerikai kormány a kongresszus által megszavazott költségvetési összegből biztosította, munkáját a Nemzetközi Rádiózási Hivatal (Board of International Broadcasting, BIB) irányította. Az adótornyok Németországból és Portugáliából sugározták a magyar nyelvű műsort először napi 19, majd 11 órában, az adásidő 1991 áprilisától napi 6 órára csökkent.

A SZER Magyar Osztályának személyi összetétele politikai meggyőződés és világnézet tekintetében tükrözte az 1945-48 közötti hazai koalíciós politikai viszonyokat, az emigrációs politikai paletta demokratának tekinthető szeleteit, a szélsőségeket ugyanakkor kizárták.

A magyar adás első vezetője Dessewffy Gyula egykori kisgazdapárti újságíró lett, jellegzetes személyisége volt Gallicus (Mikes Imre).

Márai Sándor író 1951-1968 között volt külső munkatársa a rádiónak

– aki szerint a SZER ablak volt a Nyugat felé, amelyen a magyar hallgatóság betekintést kaphatott az előle elzárt szabad világba. A magyar osztály meglehetős önállóságot élvezett műsorrendjének megállapításában, a hírek hátterének megrajzolásában és az események kommentálásában.

A magyar adásnak állandó politikai, gazdasági, történelmi, vallási, kulturális, irodalmi, zenei, szórakoztató és más jellegű műsorai voltak. Minden kerek órában híreket mondtak,

a SZER magyar adásának erőssége volt a gyors hírszolgálat.

Megszólaltattak magyar emigráns politikusokat, írókat, tudósokat, művészeket, és figyelemmel kísérték a határon túli magyar kisebbség ügyét is. A hangvétel rugalmasan követte az amerikai politika alakulását az éles hidegháborús szembenállástól az enyhülési politikáig. A rádió népszerűségét nagyban növelték a tudósítások az olyan rendkívüli eseményekről, mint az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc, vagy az 1968-as prágai tavasz és azok leverése. A rendszerváltás előkészítésében is fontos szerepet játszott a SZER magyar adása: rendszeresen nyilvánosságot biztosított a demokratikus ellenzéknek, a szamizdat irodalomnak.

A SZER a célországok közül először Magyarországon, Budapesten nyithatott irodát 1989-ben,

és rövid életű politikai hetilapot is kiadott 1991-92-ben Budapesten Szabad Európa címmel. A rendszerváltozással a SZER magyar adása betöltötte hivatását és 42 év után, 1993. október 31-én megszűnt. Az indokok között a csökkenő hallgatottság és az amerikai költségvetési takarékosság szerepelt.

Az Országos Széchényi Könyvtár és a Szabad Európa Rádió 1997 májusában szerződést kötött a magyar nyelvű adások anyagának másolásáról, megőrzéséről, feldolgozásáról, a dokumentumok teljes körű hozzáférhetőségének biztosításáról. A nemzeti könyvtár a magyar adás összes felvételét tartalmazó 4400 tekercs hangszalagot, 200 tekercs mikrofilmet kapott megőrzésre, részben másolásra. Az 1973-1993 közötti műsorok forgatókönyveinek gépelt vagy fénymásolt változata 750 ezernyi, a magyar szerkesztőség irattárának dokumentumai 250 ezer oldalnyi anyagot képeznek.

Az Országos Széchényi Könyvtár 2020-ban a Magyar Október című tematikus honlapján online is közzétette a Szabad Európa Rádió Magyar Osztályának a forradalom alatt sugárzott archív hanganyagait, teljes műsorfolyamát, és annak szó szerinti leiratát.

Borítókép: Tom A. Dine, a tovább működő Radio-Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL) akkori elnökének pohárköszöntője 2005. szeptember 15-én Prágában, ahonnan a rádió tovább folytatja működését a világ számos nyelvén

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában