a Zeneakadémián

2021.10.20. 07:00

Egész napos koncertsorozattal ünnepli október 23-át a Concerto Budapest

Hazánk zenéje előtt tiszteleg Keller András és a Concerto Budapest a Magyar Kincsek Ünnepén október 23-án, a budapesti Zeneakadémián rendezett egész napos programsorozaton.

Az öt különálló, önmagában is zenei különlegességnek számító hangversenyen az ország három nagy szimfonikus zenekara – a Concerto Budapest, az Óbudai Danubia Zenekar és a Pannon Filharmonikusok – szerepel kiemelkedő szólisták és formációk, többek között Miklósa Erika, Kelemen Barnabás, Várjon Dénes, Kaczander Orsolya, a Söndörgő Együttes, valamint ifjabb Sárközi Lajos és zenekara közreműködésével. A Concerto Budapest az est záróhangversenyét Szőcs Géza emlékének ajánlja – közölte a zenekar.

A Magyar Kincsek sorozatot a Concerto Budapest Kossuth-díjas zeneigazgatója, Keller András álmodta meg 2016-ban.

A programsorozat különlegességét idén az adja, hogy a zenekar október 23-án, nemzeti ünnepünkön tiszteleg hazánk zenei kincsei előtt.

A Magyar Kincsek Ünnepén a romantikus és a kortárs magyar zene alkotásai éppúgy felcsendülnek, mint a népi muzsika vagy a világhódító bécsi-budapesti operettek slágermelódiái. A nyitókoncerten délelőtt Dubrovay László népzenei ihletésű darabjaiból hangzik el válogatás a Concerto Budapest közreműködésével Keller András vezényletével.

A koncerten különleges magyar népi hangszerek, mint például a tárogató, cimbalom, duda és tilinkó segítségével repítik vissza a hallgatót a magyar kultúra és népzene korai történetébe. Többek között elhangzik a Tárogató kvintett is, amelyet Béres József Széchenyi-díjas kutató, a Béres Csepp megalkotója ötvenedik születésnapjára komponált a szerző. Ezt követően Lehár Ferenc műveiből összeállított program hangzik el Miklósa Erika vendégszereplésével és Miranda Liu szólójával az Óbudai Danubia Zenekar előadásában, Hámori Máté vezényletével.

Délután a Söndörgő és ifjabb Sárközi Lajos és zenekara ad közös koncertet, akik virtuóz előadásukkal és a két zenei világ kivételes fúziójával nyújtanak egyedülálló élményt hallgatóiknak. A Pannon Filharmonikusok Történelmi arcképek című koncertjén Liszt Ferenc azonos című közismert sorozatából hangzik el népszerű válogatás Veress Sándor szimfonikus zenekari hangszerelésében Bogányi Tibor vezényletével.

A Magyar Kincsek Ünnepének Magyar Concerto című záróhangversenyén elhangzik többek között Nádor Mihály hegedűversenye Kelemen Barnabás Kossuth-díjas hegedűművész előadásában, aki ezt a művet 2013-ban a New York-i Carnegie Hallban mutatta be. Weiner Leo Concertinóját zongorára és zenekarra Várjon Dénes és a Concerto Budapest szólaltatja meg, valamint felcsendül Veress Sándor Concertótilinkó című műve, amelyben a fuvolaszólót Kaczander Orsolya játssza. A koncertet Bartók Béla Concertója zárja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában