Ikonikus mű

2021.10.23. 11:26

Toldi-rajzpályázatot hirdetett az MTVA

Toldi-rajzpályázatot hirdetett Jankovics Marcell születésének 80. évfordulója alkalmából általános- és középiskolásoknak az MTVA, amely ikonikus művei bemutatásával is megemlékezik a Kossuth- és Balázs Béla-díjas rajzfilmrendezőről.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) csütörtöki közleménye szerint

a diákok alkotásait Jankovics Marcell utolsó nagyszabású munkája, a Toldi animációs sorozat kapcsán várják.

A közleményben emlékeztetnek arra, hogy Arany János elbeszélő költeményének modern kori feldolgozásával hosszú évtizedek után bővült a hazai rajzfilmgyűjtemény. A 19. századi művet a világhírű Kecskeméti Rajzfilmstúdió keltette életre.

Mint hangsúlyozzák, Jankovics Marcellnek utolsó rendezésével sikerült valamennyi korosztályhoz közelebb hoznia a kötelező olvasmányt, megőrizve annak kulturális értékét. A nagyközönség a hős lovag történetét az eredeti szöveggel élvezheti, részletgazdag, kézzel rajzolt illusztrációk kíséretében.

A rajzpályázatra általános és középiskolások munkáit várják, hogy kiderüljön, miként látják a fiatalok az Arany-eposz szereplőit, jeleneteit a 21. században. A karakterek és izgalmas jelenetek ábrázolásán túl akár egy egész ének elmesélésére is lehetőség van képregény formájában

– áll a közleményben.

A felhívásra november 4-ig a [email protected] e-mail-címre küldhetik be a pályaműveket a jövő animációs mesterei. A szakmai zsűri tagjai között vannak a rajzfilm alkotói is: Csákovics Lajos, a Toldi kivitelező rendezője és Maticska Zsolt, az animációs sorozat látványtervezője.

A pályázat részletei megtalálhatók a mediaklikk.hu/toldi oldalon, ahol elérhetők a Toldi korábbi epizódjai és egyéb különleges tartalmak is.

A közmédia a magyar animáció mesterének tiszteletére ikonikus alkotásait is levetíti. A Duna Televízió a János vitézt, a Sisyphust, valamint a Toldi sorozat utolsó két részét mutatja be. Az M5 kulturális csatornán az Ének a csodaszarvasról és Az ember tragédiája lesz látható.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában