Az eltűnt idő nyomában

2021.11.18. 13:31

A múlt századforduló Párizsát is megidézi a Zeneakadémia kamarazenei fesztiválja

A kamara.hu fesztivál csütörtöktől vasárnapig hat hangversennyel, koncertismertető előadásokkal és gyermekműsorral is várja a közönséget a budapesti Zeneakadémián.

Budapest, 2015. november 20. Makovecz Imre fia, Makovecz Pál vezényli a Zuglói Filharmónia - Szent István Király Szimfonikus Zenekart a Makovecz Imre, a magyar organikus építészet Ybl- és Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett nemzetközi hírű építésze születésének 80. évfordulóján a budapesti Zeneakadémián rendezett ünnepi hangversenyen 2015. november 20-án. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A kamara.hu fesztivál csütörtöktől vasárnapig hat hangversennyel, koncertismertető előadásokkal és gyermekműsorral is várja a közönséget a budapesti Zeneakadémián.

A művészeti vezetők, Simon Izabella és Várjon Dénes zongoraművész házaspár Az eltűnt idő nyomában című Proust-regényfolyam első kötetének motívumai köré építették a műsort, megidézve a múlt századforduló Párizsának szalonjait – közölte a Zeneakadémia.

Az író életrajzából, a mű zenei vonatkozásaiból és vezérfonalaiból, valamint a korszakból, azaz a múlt századforduló Párizsának légköréből indultunk ki – fogalmazott a műsorról Várjon Dénest, aki példaként a csütörtöki koncertet emelte ki, amelyen az emlékezést és a fiatalságot Janacek Ifjúság című kompozíciója és Mendelssohn tizenöt éves korában komponált D-dúr szextettje jeleníti meg, köztük pedig Fauré-művek ábrázolják az álom és az ébrenlét motívumait.

Az emlékezéshez kapcsolódva szombaton gálaestet is tartanak Mozart-zongoraversenyekkel a száz éve született Anda Géza előtt tisztelegve, és egyúttal felidézve, hogy Várjon Dénes volt az Anda Géza Fesztiválok művészeti vezetője.

Ősbemutató is lesz a programban: a vasárnap délelőtti koncerten Mozart, Beethoven és Franck művei között először hangzik el közönség előtt Kurtág Györgytől a Devich Sándor emlékezete, Perényi Miklós csellóművésztől pedig a Zongoraötös című kompozíció. Emellett szerepel a műsoron olyan különlegesség is, mint a Kvartett az idők végezetére Messiaentől.

A hangversenyeken közreműködő muzsikusok között van a művészeti vezetők mellett Baráti Kristóf és Giovanni Guzzo hegedűművész, Klenyán Csaba klarinétművész, Bársony Péter és Szűcs Máté brácsaművész, Schöck Atala mezzoszoprán, Karasszon Eszter csellóművész és Palojtay János zongoraművész.

A 6-11 éves gyerekeket szombaton várja műsorral Simon Izabella. A társművészeteket bemutató Hatszemközt idei vendége pedig Nádas Péter Kossuth-díjas író lesz, akivel Simon Izabella és Várjon Dénes beszélget.

A fesztivál részletes programja a közreműködő művészekkel, valamint a jegyvásárlás a kamara.hu portálon érhető el.

Borítókép: Makovecz Imre fia, Makovecz Pál vezényli a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekart a Makovecz Imre, a magyar organikus építészet Ybl- és Kossuth-díjas, Corvin-lánccal kitüntetett nemzetközi hírű építésze születésének 80. évfordulóján a budapesti Zeneakadémián rendezett ünnepi hangversenyen 2015. november 20-án.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában