Gálaest

2021.11.14. 08:40

Dózsa Imre táncművészt ünnepli a Magyar Állami Operaház

A balettmester 80. születésnapján a gálaest mellett bemutatják a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjairól szóló könyvsorozat legújabb kötetét is.

Forrás: Fortepan

Fotó: Kotnyek Antal

Gálaesttel és könyvvel ünnepli a Magyar Állami Operaház Dózsa Imre Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas táncművészt, balettmestert 80. születésnapja alkalmából, november 21-én a budapesti Erkel Színházban.

A Magyar Állami Operaház örökös tagjának és mesterművészének 80. születésnapja alkalmából a Magyar Nemzeti Balett művészei ünnepi gálaestet adnak, amelyen megelevenedik többek között A rosszul őrzött lány, a Párizs lángjai, a Seherezádé és a Spartacus pas de deux-i, valamint látható lesz Dózsa Imre Mahler zenéjére készített, Adagietto című koreográfiája is.

Az esten szólót táncol Balázsi Gergő Ármin, Földi Lea, Jurij Kekalo, Kerényi Barbara, Jurim Li, Morimoto Rjosuke, Pap Adrienn, Ellina Pokhodnyikh, Radzius Mikalai, Rónai András, Alija Tanykpajeva, Dmitrij Tiymofejev, Miju Takamori, Topolánszky Vince és Juki Vakabajasi.

Ezenkívül közreműködnek a Magyar Nemzeti Balettintézet növendékei és a Magyar Állami Operaház Zenekara, illetve vezényel Paul Connelly.

A jubileumra időzítve jelenik meg a Magyar Táncművészeti Egyetemmel együttműködésben a Magyar Állami Operaház Örökös Tagjait bemutató könyvsorozat legújabb kötete is. Major Rita A tánc a korlátait legyőzni képes ember művészete – Dózsa Imre portréja ünnepi keretben című könyvében beszélgetések és korábbi interjúk alapján veszi számba Dózsa Imre párhuzamos pályafutásait, a táncost, az iskola- és balettigazgatót, a balettmestert és a magánembert. A gazdagon illusztrált kötetben a Magyar Táncművészeti Egyetem és az Opera Archívumának fotóin kívül Dózsa Imre Magyarországon korábban publikálatlan felvételei is helyet kapnak.

Dózsa Imre csaknem három évtizedet töltött 1959 és 1988 között szólistaszerepekben a Magyar Állami Operaház színpadain, ahol a klasszikus-romantikus repertoár mellett a modern koreográfiákban is emlékezetes alakításokat nyújtott. Az Állami Balettintézet, majd a Magyar Táncművészeti Főiskola vezetőjeként és balettmesterként két periódus alatt összesen két évtizedig irányította a táncművészek nemzedékeinek felnevelését 1979 és 1991, majd 1997 és 2006 között.

Nemzetközileg is elismert táncosként Svédországban, Nyugat-Berlinben és az Egyesült Királyságban, balettmesterként az Egyesült Államokban és Svédországban, balettigazgatóként pedig Chilében is tevékenykedett.

Az elmúlt tíz évben vendégbalettmesterként ismét a Magyar Nemzeti Balett együttesének betanításában vesz részt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában