Az év versei

2021.11.10. 14:04

Elkezdődött a jubileumi Versmaraton a PIM-ben (videó)

Aki ezt a 12 órát végigköveti, gazdag keresztmetszetet kaphat a kortárs magyar líráról.

Budapest, 2021. november 10. A Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium diákjai Kürti László Panoráma címû versét szavalják a 12 óra - 54 költõ - Versmaraton megnyitóján Budapesten, a Petõfi Irodalmi Múzeum (PIM) dísztermében 2021. november 10-én. A tizedik Versmaratont a Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó és a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap (MTVA) szervezte. A járványhelyzet miatt az idén április helyett novemberben megrendezett eseményen 52 kortárs költõ 12 órán át olvassa fel mûveit Az év versei 2021 antológiából. MTI/Kovács Attila

Forrás: MTI

Fotó: Kovács Attila

Elkezdődött a tizedik, jubileumi Versmaraton a Petőfi Irodalmi Múzeumban, a PIM-ben szerdán Budapesten. Az idén rendhagyó módon április helyett novemberben megrendezett eseményen 52 kortárs költő 12 órán át olvassa fel műveit Az év versei 2021 antológiából.

A Magyar Írószövetség, a Magyar Napló Kiadó, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap, az MTVA az idén 10. alkalommal rendezi meg a Kárpát-medence legnagyobb költészet napi rendezvénysorozatát, a Versmaratont. A megnyitón hangsúlyozták, a járványhelyzet miatt áprilisban elmaradt program most valósulhat meg.

Jánosi Zoltán, a Magyar Napló Kiadó irodalmi vezetője kiemelte, céljuk, hogy minél több vers hangozzék el, minél több költő hangján a 10 órától 22 óráig tartó műsorban. Elmondta továbbá, hogy idén is megtartották a Költők futása elnevezésű programot. Október 16-án 30-40 költő, író futotta le a maratoni távot, mintegy 42 kilométert a Költő utcánál.

A Versmaraton keretében meghirdetett Szaval a suli elnevezésű pályázatot idén a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium diákjai nyerték meg Kürti László Panoráma című versével.

A megzenésített versek előadói számára meghirdetett HangHordozók – Énekmondók verseny beadási határideje november 21., az eredményhirdetés pedig 2022. január 22-én, a magyar kultúra napján lesz.

Pásztor Zoltán, a Kossuth Rádió program-főtanácsadója elmondta, idén a csatorna Facebook-oldalán folyamatosan követhető az esemény. Emellett délelőtt és délután is bejelentkeznek élőben, továbbá a verseket felveszik, és a rádió versműsorában is hallhatóak lesznek. A helyszínről a közmédia kulturális csatornája, az M5 is többször tudósít.

Zsille Gábor, az antológia szerkesztője kiemelte, a 2001 óta létező antológiasorozat legújabb kötete Az év versei 2021, amely a Magyar Napló Kiadó jelent meg. A kötetben 95 költő szerepel, közülük 52-en vállalták, hogy felolvassák verseiket és részt vesznek a színpadi beszélgetéseken.

A sóstói Fametsző Művésztelep 25 művet választott ki Az év versei 2021 antológiából, amelyhez grafikákat alkotnak.

Zsille Gábor hangsúlyozta, hogy az, aki ezt a 12 órát végigköveti, gazdag keresztmetszetet kaphat a kortárs magyar líráról. Hozzátette, példátlanul széles lesz a spektrum, a 90 éves Czigány György és a 21 éves Nagy Lea is színpadra lép. Mint mondta, minden órában 3-5 költővel találkozhat a közönség.

A Szaval a suli-pályázat nyertesei, a Mátészalkai Esze Tamás Gimnázium 9/B és 9/D osztályos tanulói a megnyitón előadták Kürti László Panoráma című versét. A Versmaraton első beszélgetésének résztvevője Vörös István, Kürti László, Turczi István és Szabó Palócz Attila volt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában