Kiemelt tételek

2021.11.14. 07:05

Háború utáni művekre lehet licitálni a Virág Judit Galéria aukcióján (videó)

Az aukciós kiállítás megtekinthető ingyenesen a Virág Judit Galériában, valamint online, virtuális túra formájában is.

Bak Imre, Maurer Dóra és Fajó János kiemelt alkotásaira is lehet licitálni a Virág Judit Galéria háború utáni és kortárs műveket felvonultató aukcióján, amelyet november 20-án rendeznek a Budapest Kongresszusi Központban.

Az árverés kiemelt tételei közé tartozik Bak Imre úgynevezett hard-edge korszakának egyik legkorábbi darabja, az 1967-ben készült Sávok I. című alkotása, amely 30 millió forintos kikiáltási árával a legdrágább a tételek között. Az aukción továbbá Bak Imre Charme című művére is lehet licitálni 16 millió forinttól. Az 1967-es Sávok és a 20 évvel később készült Charme között nyomon követhető Bak Imre művészetének átalakulása.

Az 1987-es képen a kiemelés, az alárendelés, a hierarchia helyett mindezek felrúgására, megkérdőjelezésére tevődik a hangsúly.

Maurer Dóra alkotásainak egyik kulcsfogalma a rendszerszervezés és a rendbontás kérdése, valamint az ehhez kapcsolódó mérés és mérték területe. A művész módszeresen kerüli a szabályos négyzet alkalmazását, az egyenlő oldalú négyzetet rendszeresen megbontja, más struktúrákba rakja. Az 1937-es 3-ból 5 című installációja, amely 12 millió forinttól kelhet el, a színek, a mennyiségek és a sorok variálásával kísérletezik.

A geometrikus és absztrakt irányzatot képviselő Fajó János 6 millió forintról induló Formázott Vászon VI. című, 1989-es monumentális alkotása fekete, kék és sárga geometrikus formákból áll össze és izgalmas átmenetet képez a síkbeli és a plasztikus között. A festőművész korai, úgynevezett op-artot idéző, Vonalak negatívban (piros) című művére pedig 5,5 millió forinttól lehet licitálni.

Az árverés kiemelt művei közé tartozik még Lakner László Számok (1989-1991) című festménye, amelyen fehér színű, nagyméretű, kissé kopottas számok töltik be a teret. A kép kikiáltási ára 10 millió forint. Ugyancsak 10 millió forint az induló ára Hantai Simon Cím nélküli festményének, amelyet feltehetően az 1950-es évek elején készített.

A mű kiemelkedő darabja a művész experimentális, szürrealista, de már a gesztusfestészet irányába kitekintő korszakának.

Ezenkívül a 128 műalkotást felvonultató árverési anyagban Fehér László, Nádler István, Konok Tamás, Dienes Gábor, El Kazovszkij, Wahorn András, Ef. Zámbó István és feLugossy László művei is szerepelnek.

Az aukciós kiállítás november 19-ig megtekinthető ingyenesen a Virág Judit Galériában, valamint online is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában