hagyományok

2021.11.18. 17:52

Hiánypótló népmesegyűjtemény jelent meg Andrásfalvy Bertalan gyűjtéséből

1950 és 1963 között mintegy 188 mesét gyűjtött, az egyik legtermékenyebb mesegyűjtő volt, mégis utoljára 1960-ban jelent meg népmesekötete.

Pannonhalma, 2014. november 14. A Szent Márton-díjjal kitüntetett Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, egykori mûvelõdési és közoktatási miniszter a pannonhalmi bazilikában tartott Szent Márton-napi ünnepségen 2014. november 14-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba

Forrás: MTI

Fotó: Krizsán Csaba

Mátyás király és a török basa címmel Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas tudós, néprajzkutató, egyetemi tanár által 70 éve gyűjtött, eddig a nyilvánosság előtt ismeretlen népmesékből jelent meg kötet, amelyet szerdán, a kutató 90. születésnapján mutattak be Budapesten, a Petőfi Irodalmi Múzeumban.

A kultúrának akkor van értelme, ha azt át tudjuk élni. Azzal a kultúrával, amely egy üvegfal mögött van, nem lehet azonosulni – mutatott rá a könyvbemutatón Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára, hangsúlyozva: a népmesék tanulságot adnak az életre, muníciót, amit erősíteni kell.

A nemzeti kultúrának közösségteremtő ereje van, magával tud ragadni és a részévé lehet válni – mondta, kiemelve: „mi nem a fogyasztásban, hanem az örök értékben hiszünk”.

Andrásfalvy Bertalan az eseményen felidézte, hogy annak idején a Népművészeti Intézet megbízásából néptáncgyűjtőként járta be a vidéket, de a néptánc és -zenekutatás közben mesemondókra is talált a Dél-Dunántúlon, főként Tolna megyében.

A mesemondók többnyire emlékezetből, hallgatóság nélkül, külön kérésre meséltek. „Tudtam, hogy ez egy nagy kincs, és örülök annak, hogy több mint hét évtizeddel az első mesekutatásaim után – az eddig kiadatlan gyűjtéseim megjelenhettek” – hangsúlyozta.

A gyűjtemény 45, felnőtteknek is szóló mesét tartalmaz, amelyek kilenc település tizenegy mesemondójától származnak. A kötethez tartozik egy hangoskönyv-melléklet is, amely a vers.hu oldalon érhető el – mondta Lutter Imre előadóművész, drámapedagógus, a Magyar Versmondók Egyesületének elnöke, a kötet menedzsere.

Tóth Gábor szociológus, néprajzkutató, a kötet szerkesztője hangsúlyozta: Andrásfalvy Bertalan színvonalas szakmai életútját a sokszínűség jellemzi, az ártéri gazdálkodáson és a gyümölcstermesztésen át sok mindennel, néptánc- és balladagyűjtéssel, valamint népdalgyűjtéssel foglalkozott, mesegyűjtései kevésbé voltak ismertek.

1950 és 1963 között mintegy 188 mesét gyűjtött, az egyik legtermékenyebb mesegyűjtő volt, mégis utoljára 1960-ban jelent meg népmesekötete.

A Mátyás király és a török basa című könyvben olvasható mesék azokról az időkről vallanak, amikor még a paraszti kultúrában élő volt a mesemondás szokása.

Andrásfalvy Bertalan a meséket hangrögzítővel rögzítette, illetve legépelte. A 45 mesének 11 hangzó anyaga eredeti archív felvételen szólal meg, a többit a versmondó egyesületnek köszönhetően kortárs művészek adják elő. A kötetet az archív képek mellett gyerekek rajzai illusztrálják, és idegen szavak jegyzéke segíti az olvasókat az eligazodásban.

A Mátyás király és a török basa című kötet a Nemzeti Kulturális Alap és a Petőfi Kulturális Ügynökség támogatásával jelent meg.

Borítókép: A Szent Márton-díjjal kitüntetett Andrásfalvy Bertalan Széchenyi-díjas néprajzkutató, egykori művelődési és közoktatási miniszter a pannonhalmi bazilikában tartott Szent Márton-napi ünnepségen 2014. november 14-én.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában