Igazi megtiszteltetés

2021.11.10. 11:05

Kiderült, kik kapják a 2022-es Balassi Bálint-emlékkardot

A 2022-es, vagyis a 26. kardátadási ceremóniát jövő év február 14-én, Bálint napján rendezik meg.

Szeged, 2021. január 20. Molnár Pál, a Balassi Kard Mûvészeti Alapítvány elnöke egy 16. századi végvári szablya másolatával a kezében a szegedi püspöki kápolnában 2021. január 20-án. A kápolnában tartott misén Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyés püspök megszentelte azt a két szablyát, amelyet Balassi Bálint-emlékkard irodalmi díjként Bálint napján átadnak egy magyar költõnek és egy külföldi mûfordítónak. MTI/Rosta Tibor

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

Molnár Pál, a díj alapítója, a Balassi Kard Művészeti Alapítvány elnökének tájékoztatása szerint Bence Lajos, a szlovéniai Lendván élő magyar költő és Elena Lavinia Dumitru román műfordító kapja a 2022-es Balassi Bálint-emlékkardot. Ehhez kapcsolódóan a 26. kardátadási ceremónia jövő év február 14-én, Bálint napján lesz.

A 65 éves Bence Lajos József Attila-díjas szlovéniai magyar költő több verseskötettel, novellával és esszével gazdagította a muravidéki magyar irodalmat. Szerkesztőként pedig a művelődési közélet szervezésében is tevékenyen részt vesz. Gyermekverseivel a legifjabb nemzedékekkel szeretteti meg a magyar nyelvet.

Helena Lavinia Dumitru román műfordító a Bukaresti Egyetem Hungarológia Tanszékén Molnár Szabolcs professzor diákjaként ismerte meg a magyar irodalmat, és szerette meg Balassi költészetét. Balassi Bálint – Bálint Balassi Célia-ciklus – Ciclul Celia című kétnyelvű verseskötete 2016-ban jelent meg. Helena Lavinia Dumitru továbbá tanulmányt is írt Balassi Bálintról.

A Balassi Bálint-emlékkard a 16. századi európai költészet kiválóságának állít emléket immár 26 éve. Az 5 kontinensre eljutó irodalmi elismerés a jelen hazai költészetének nagyságait, valamint a magyar irodalmat és benne Balassi költészetét fordító, külföldi poétákat jutalmazza.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában