november 15-én

2021.11.13. 12:00

Lemezbemutató koncertet ad Balázs János a Zeneakadémián

ImprovisArt című lemezét mutatja be Balázs János zongoraművész november 15-én az MVM Koncertek – A Zongora sorozatban a budapesti Zeneakadémián.

Budapest, 2021. november 5. Eötvös Péternek a Cziffra György-gálahangversenyre komponált, Cziffra Psodia címû új zongoraversenyét adja elõ Balázs János zongoramûvész (képünkön) a Francia Rádió Filharmonikus Zenekarával, Mikko Franck finn karmester vezényletével a Müpa Bartók Béla Nemzeti Hangversenytermében 2021. november 5-én. Száz éve, 1921. november 5-én született Budapesten a virtuóz improvizációs képességû zongoramûvész, Cziffra György. A centenárium alkalmából a 2021. február és 2022. május közötti idõszakot a kormány Cziffra György-emlékévvé nyilvánította, valamint az UNESCO is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. MTI/Máthé Zoltán

Forrás: MTI

Fotó: Máthé Zoltán

A szervezők szerdai közleménye szerint

a zongoraest koncepciója azt a romantikus hagyományt folytatja, amikor a zongoristák és zeneszerzők még előszeretettel improvizáltak, átiratokat készítettek ismert operákból és dalokból.

A műsor Liszt Ferenctől Cziffra Györgyig, valamint Balázs János saját improvizációjáig terjed, és bemutatja azt a 200 éves tradíciót, amelyben az előadóművész az alkotóművész valódi társává válik.

Balázs János zongoraművész a Cziffra-emlékévre állította össze ImprovisArt című műsorát, amely a világ számos pontján bemutatkozott már Cziffra György születésének 100. évfordulója alkalmából. A teljes koncertprogram azonban először lesz élőben hallható Budapesten.

Cziffra György szellemisége, és ezáltal a liszti szemlélet és hagyomány tér vissza a színpadra, hiszen egészen Liszt Ferencig nyúlik vissza ez az előadói szabadságon alapuló egyedi interpretáció, amely tanítványán, Thomán Istvánon keresztül eljutott Dohnányihoz, Keéri-Szántóhoz, akiktől maga Cziffra György is megtanulhatta ezt és továbbörökíthette az újabb generációkra – mutatnak rá a közleményben.

A lemezfelvétel a Zeneakadémia nagytermében készült 2020. január 5-6-án, és az olasz Sheva kiadó gondozásában jelent meg.

„Hiszem, hogy mi, előadóművészek küldők vagyunk: üzenetküldők a közönség, a befogadók felé. Azt az üzenetet, amit fentről kaptunk, vagy amely bennünk a zene hatására megszületett, úgy kell átadni a közönségnek, hogy dekódolni tudja” – idézi a közlemény Balázs János szavait.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában