Zenetörténeti különlegesség

2021.11.29. 10:06

Martha Argerich és Misa Majszkij ad kamaraestet a Zeneakadémián

A művészek a Cziffra György-emlékév keretein belül lépnek fel hazánkban.

Martha Argerich zongoraművész és Misa Majszkij csellóművész ad kamaraestet a budapesti Zeneakadémián 2022. január 28-án a Cziffra György-emlékévben.

Koncertjükön olyan ikonikus darabokat mutatnak be, amelyek a zongora és cselló közös repertoárjának ékkövei, ennek ellenére ritkán hangzanak el koncerttermekben. Az esten Beethoven, Max Bruch, Schumann és Franck művei szólalnak meg – közölték a szervezők az MTI-vel.

A felütés egy Mozart-ihlette kompozíció, Beethoven tisztelgése a korszakos zseni operai életműve előtt. A koncerten elhangzó hét variációt Pamina és Papageno híres duettjére egy 1801-es bécsi eladás ihlette.

A darabban a cselló a zenetörténetben talán először jut a zongorával egyenértékű szerephez.

Max Bruch Kol Nidrei című alkotásának ezúttal nem a jól ismert zenekari változata, hanem az annál jóval meghittebb és különlegesebb atmoszférájú kamarai felállása hangzik el.

A koncert második felében Schumann Három fantáziadarabja, a fináléban pedig Franck méltán híres és annál misztikusabb A-dúr, eredetileg hegedűre írt szonátája szólal meg a cselló és a zongora kettősén.

Cziffra György zongoraművész születésének 100. évfordulóját Magyarország hivatalos emlékév keretei között ünnepli, valamint az UNESCO nemzetközi szervezete is felvette a közösen ünnepelt évfordulók sorába. A Cziffra György-emlékév programjai Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész művészeti vezetésével egyedülálló szakmai összefogás keretei között valósulnak meg itthon és külföldön, számos hazai és külföldi partner áll társszervezőként az események mellett.

Az emlékév a Miniszterelnökség és a Külgazdasági és Külügyminisztérium támogatásának köszönhetően valósul meg a Bethlen Gábor Alapkezelő segítségével. A Cziffra100 eseményeiről a cziffra100.com weboldalon tájékozódhatnak.

Borítókép: illusztráció. Makovecz Pál vezényli a Zuglói Filharmónia – Szent István Király Szimfonikus Zenekart a budapesti Zeneakadémián rendezett ünnepi hangversenyen 2015. november 20-án. Fotó: Balogh Zoltán/ MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában