A magyar kultúra napja

2022.01.18. 10:47

Ingyenes rendezvénysorozat indul a Klebelsberg Kastélyban

A felnőtteket és a gyerekeket többek között az Oberfrank Pál Találkozás Pilinszkyvel című est és Tóth Krisztina bábelőadása várja.

A magyar kultúra napja alkalmából január 21. és 23. között a Klebelsberg Kastély ingyenes rendezvénysorozata felnőtteknek és a gyermekeknek is kínál programokat. A belépés díjtalan, de előzetes regisztrációhoz kötött.

Nyitórendezvényként január 21-én Oberfrank Pál Találkozás Pilinszkyvel című estjét tekinthetik meg az érdeklődők. Másnap Szenvedély és hűség címmel Zrínyi Ilona életét, rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária monodrámája, amelynek századik jubileumi előadása lesz a magyar kultúra tiszteletére. Végül 23-án, vasárnap délután Kastélymesék címmel gyermekprogram-sorozatot indítanak el a jeles napon, amelynek keretében különleges előadásokkal várják a kisebbeket első alkalommal Tóth Krisztina bábelőadásával.

Pilinszky János a XX. századi magyar lírai költészet egyik legtitokzatosabb alakja. Szikár verseiben meghökkentő egyszerűséggel ragadja meg az élet legdrámaibb pillanatait.

Kegyetlen őszinteséggel megfogalmazott, lelkileg lecsupaszított, vallomásos, végletes pillanatokat megragadó sorai Istent, a végső értelmet keresik minden idegszállal, miközben valamiféle angyali és gyermeki tisztaság áraszt el mindent. Az életmű bemutatása lehetetlen, de egy-egy mozaikrészlet talán közelebb visz hozzá és önmagunkhoz, és így az Isten felé vezető úton is jelenthet néhány lépést mindannyiunk számára. Az előadás pénteken este 6 órától kezdődik.

Zrínyi Ilona életét, rendkívüli személyiségét kelti életre Hedry Mária monodrámája, amelynek századik jubileumi előadása lesz szombaton este 6 órától a Magyar Kultúra Tiszteletére a Klebelsberg Kastély kamaraszínházzá átalakított tereiben. Az előadás hazánk szinte minden táját bejárta, illetve Zrínyi Ilona valóságos útjait is követte Felvidéken, Erdélyben, Délvidéken és legutóbb Munkácson.

Majzik Edit Jászai díjas színművésznő hiteles, ezer színnel megformált alakítása felejthetetlenné tette Zrínyi Ilona alakját.

Az előadásra regisztrálni a [email protected] címen lehet január 21-ig.

Gyönyörű magyar népmese a Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack,  mely a Magyar Kultúra Napján Tóth Krisztina bábművész bábjainak segítségével elevenedik meg vasárnap délután 3 órától a Kastélymesék című sorozat részeként. Az előadás előtt és után népi szalmabábokat készíthetnek a gyerekek egy iparművész segítségével. A Klebelsberg Kastély ezzel az előadással kíván hagyományt teremteni, elindítja gyermekeknek szóló foglalkozásait.

A Polgári Művelődésért Alapítvány, mint a Klebelsberg Kastély tulajdonosa és gazdája elkötelezett amellett, hogy a jelentős kultúrtörténeti épületet a hazai polgárság, a kultúra és a művészet központjaként működtesse, otthona legyen minden nemzeti, keresztény és polgári szellemben gondolkodó honfitársunknak szerte a világban.

Klebelsberg Kuno híres kijelentése, hogy kultúra nélkül nincs Magyarország. Ez a gondolat jelenleg újra aktuális és iránymutató számunkra.

Szollár Péter, a Polgári Művelődésért Alapítvány igazgatója szerint korunk nemzetközi és hazai közéleti és politikai kihívásaiban állandó bázist és szellemi erőteret kell biztosítani, amelyben biztosan támaszkodhatunk elődeink örökségére, Európában is egyedülálló történelmünkre. Kiemelte, a Klebelsberg Kastély erre kiváló teret ad.

További információk a rendezvénysorozattal kapcsolatban a Klebelsberg Kastély honlapján olvashatóak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában