Évadnyitás

2022.01.10. 10:18

Szerb újévi mulatsággal nyitja az évet a Fonó

Szerb újévi mulatságot tartanak január 13-án a Fonó Budai Zeneházban. Fellép a Babra és a Poklade zenekar, a színpadon vendég lesz Djordje Davidovic szerb harmonikaművész - közölték a szervezők.

Djordje Davidovic ötéves kora óta harmonikázik, tanulmányait Szerbiában, majd Bécsben a Zenei és Művészeti Egyetemen végezte Grzegorz Stopánál.

 Egyaránt játszik gombos és tangóharmonikán, klasszikus zenei tanulmányai mellett párhuzamosan foglalkozik szerb zenével és a balkán valamennyi zenei dialektusában jártas.

Az ismert balkáni zenészek közül játszott együtt mások mellett Ljubisa Pavkoviccsal, Bata Kandával, Petar Ralcsevvel és Boban Markoviccsal. Játékában és tudásában a klasszikus zenei szemlélet és technika egyesül a balkáni zenére jellemző egyedi játékstílusokkal.

A balkáni kultúra iránti rajongás és családi szálak fűzik a Duna mentén letelepedett déli szlávok zenéjéhez a Babra zenekart, amely 2019-ben debütáló albumával került a nemzetközi toplistákra, és meghívást kapott rangos showcase fesztiválokra és világzenei eseményekre. 

A hattagú formáció a délszláv zene eredetiségét és lelkületét megőrizve hoz létre a hagyományos dallamokból új zenei formákat, egyéni hangzásvilág és stílus kialakítására törekedve.

 Az együttes a koncertezés mellett otthonra lelt a ma is élő Budapest környéki délszláv kulturális közösségekben, ahol zenéjével aktív résztvevője a táncházi életnek.

A Poklade zenekarban benne van az egész Balkán: a kabócák éneke, a szétpattanó üvegszilánkok, a rakija tüzessége. 

A legendás mesterek - Versendi Kovács József, Tiszai György és Peti Kovács István - tanítványai által 2010-ben Mohácson alapított Poklade muzsikája valódi poklade, átváltozás, fellépéseiket kiegészíti Gráf Vivien énekhangja.

Borítókép: koncert a Fonóban (Szigetváry Zsolt/MTI)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában