Festői képek

2022.01.06. 13:23

Wei Xiang kínai fotóművész kiállítása látható a Foton Galériában

A Színe-java – A szülőváros emléke című kiállítás a hazánkban élő alkotó fotográfusi és a festészeti munkáinak kombinációját, kísérleteit mutatja be. A kínai származású művész alkotásai ugyanis fényképek és festmények is egyben, ő maga fotográfiai festészetnek nevezi ezeket a próbálkozásokat - közölte a Foton Galéria.

Wei Xiang festészetből diplomázott, művészi tanulmányai során esztétikai és kompozíciós problémákkal ismerkedett meg. Jártas lett a színtanban, a térérzékeltetésben és a kép konstrukciójának kialakításában, így már ezzel a fajta művészi látásmóddal kezdett el fotózni - idézi fel a kiállítás ajánlója.

Mint írják,

a művészt elsősorban az foglalkoztatta, hogyan tehető egyedivé a fotó, milyen eszközzel tudja festőként átértelmezni, kiemelni egy-egy fényképe témáját, erre pedig a színek, a színezés adta meg számára a választ.

 

De nem fizikai-kémiai vagy digitális eljárással akart színes fotót készíteni, hanem szubjektív saját színezéssel értelmezni a fotók témáját - áll a közleményben.

Wei Xiang ezért az utóbbi években a festészet különböző formáival kísérletezett a fotóin.

Vagy közvetlenül a képek nyomataira festett rá finoman, ahogyan a fényképészek tették száz évvel ezelőtt, vagy pedig vastag olajfestékkel fedte be őket, és csak néhány kiemelt képi elemet tartott meg.

 

Emellett kísérletezett a fényképek papírra és vászonra nyomtatásával is. Olyan vizuális nyelven próbál megszólalni, amely lehetővé teszi, hogy a festészeti technikák elvegyüljenek a fotografikussal. A színhasználattal, vagyis a kiemeléssel a fotó dokumentum értékének megőrzésére, egy szubjektív valóság-interpretációra törekszik - szól a január 15-ig látogatható kiállításról a budapesti Foton Galéria közleménye.

Borítókép: Borítóképünk a fotóművész egyik kiállított alkotása, forrás: Wei Xiang / Foton Galéria

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában