Csak tiszta forrásból

2022.02.19. 09:00

Józsa János korondi fazekasmester munkáiból nyílik kiállítás

A legendás népi iparművész alkotásait február 21. és április 30. között tekinthetik meg az érdeklődők a budapesti Józsa Judit Galériában.

Balázs D. Attila

A Józsa János 80 – Csak tiszta forrásból! című tárlat magyar népművészeti szempontból egyedülálló eseménynek ígérkezik. Az Isten–Haza–Család hármas kötelékének fényében született alkotások mindegyikéből árad Józsa mester ars-poeticája és mindenkor hűen követett elve:

Csak tiszta forrásból!

A Kárpát-medence-szerte jól ismert korondi művész hat évtizedes alkotómunkássága alatt az erdélyi, székely népi kerámia megőrzése és továbbörökítése mellett tett hitet. Kimagasló szakmai tudása és szorgalma révén Józsa János sokat tett a tradicionális használati és díszkerámia tárgyak formavilágának megőrzéséért, az autentikus színek, mázak kikísérletezéséért, valamint a korondi fazekasság hagyományának folytatásáért is.

A máig aktív mester nem csupán jól ismert korondi kerámiáit mutatja be leánya, Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész, a Magyar Kultúra Lovagja budapesti galériájában, hanem az utóbbi három évben, a koronavírus okozta járvány ideje alatti bezártságban született alkotásait is a nagyközönség elé tárja. A tárlat ünnepélyes megnyitóját február 20-án tartják, ahol köszöntőt mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke.

Nemzedékektől kapott örökség

Józsa János ősi fazekascsaládba született 1942. február 20-án Erdélyben, a székelyföldi Korondon. Idősen is meglelte az igazi alkotás örömét és 80 darab, 40 centiméter átmérőjű, máz alatti festésű majolika dísztányért festett, amelyek fiatalkori székely balladás iparművészeti terveinek és porcelántárgyakra festett munkáinak továbbfejlesztései.

Újratervezte, megújította és technikai kihívást keresve máz alatti festéssel varázsolta a legszeretettebb felületre, az agyagra lelkének lenyomatait, szülőföldje tiszteletét.

Témái között megtalálható a magyar történelem, az erdélyi népviseletek, a népi életképek, a szülőföld, az a csodálatosan gazdag magyar örökség, amelyet a sokak által ismert és tisztelt kerámiaművész meg akar őrizni. Alkotásai meghajolnak a magyar kultúra és szűkebb pátriája megtartó oszlopai, úgy mint Orbán Balázs, a Székelyföld leírója, Petőfi Sándor, Vörösmarty Mihály, Kós Károly, Zsögödi Nagy Imre festőművész, Tamási Áron író, valamint Kresz Mária néprajzkutató előtt is.

Borítóképünkön Józsa János korondi keramikus, fotó: Józsa Judit Galéria

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában