Statisztika

2022.03.31. 10:23

Artisjus: rekordszámú szerző részesült jogdíjban

Az Artisjus 2021-ben 6,7 milliárd forint jogdíjat fizetett ki magyar és külföldi alkotóknak, a pandémia kedvezőtlen hatásai ellenére minden korábbinál több hazai szerző részesült az összegből.

A visszaesés éreztette a hatását azok számának csökkenésében, akik jelentősebb összeget tudnak keresni a szerzeményeikkel. Tavaly ugyanakkor több dal született, mint a járvány előtti időkben és jóval több fiatal, új szerző lépett a pályára, mint az előző évben - derül ki a jogkezelő 2021-es statisztikáiból.

01.pdf_PRINTAz Artisjus a zeneszerzők és szövegírók közös jogkezelőjeként a zeneművek és irodalmi művek lejátszásait felhasználási csatornánként méri. Rádióktól, televízióktól, élőzenés rendezvények szervezőitől, hangfelvételek készítőitől és online zenei szolgáltatóktól származó adatok millióit dolgozza fel, majd ezek alapján osztja szét a beszedett jogdíjakat a művek szerzői között.

 

2021-ben a jogkezelő 6,696 milliárd forint jogdíjat fizetett ki a dalok, zeneművek alkotóinak. Az összeg 52,88 százaléka, 3,54 milliárd forint jutott a magyar zenékre, 47,12 százalék külföldi dalokra. Továbbra is nő a jogdíjban részesülők száma: 2021-ben az előző évinél mintegy ezer fővel több, 16 504 szerző és jogutód részesült jogdíjban.

02.pdf_PRINT

 

A pandémia hatása jól látszik az úgynevezett jogdíjpiramis szerkezetén, ami azt mutatja, hogy az egyes kereseti sávokban hány szerző szerepelt 2021-ben. Az elmaradt koncertek, fesztiválok és a vendéglátóhelyek, szálláshelyek ideiglenes bezárása által okozott bevételvisszaesés miatt az egyesület kevesebb jogdíjat tudott felosztani, és mindezt több szerző között kellett megtennie.A jogdíjban részesülők számának emelkedése egyrészt azzal indokolható, hogy az Artisjus által alkalmazott informatikai eszközökkel egyre több kis elhangzási adat dolgozható fel. Másrészt a digitális zenei szolgáltatásokon a kisebb közönséget elérő dalok is nagy számban elérhetők.

04.pdf_PRINTMindössze 85 alkotó jutott legalább havi bruttó 500 ezer forint jogdíjhoz sikeres művei után 2021-ben. A havi 1 millió forint felett kereső körben egy szerzőnek átlagosan már 520 olyan műve van, amit hallhatunk például rádióban, televízióban, koncerteken vagy online. A jogdíjpiramis tetején így olyan szerzők állnak, akik komoly életművet alkottak meg, átlagéletkoruk 52 év. A bruttó 500 ezer és 1 millió forint közötti havi jogdíjban részesülő szerzők között van már 30 éves is. Az átlagéletkor a piramisban lefelé egyenletesen csökken, és a havi bruttó 100-500 ezer forint jogdíj kategóriájában vannak húszas éveik elején járó szerzők is.

Az egyesülethez 1284 új szerző regisztrált, közülük minden második 30 év alatti fiatal. 2021-ben 21 089 új művet jelentettek be a szerzők: ez a szám a pandémia előtti években stabilan évi 16-18 ezer között mozgott, a 2020-as év rekordmennyiségéhez (23 146) képest csak kis visszaesést jelent.

02.pdf_PRINT


 

Az új szerzemények között élen a pop (19 százalék), a rock/metál (17 százalék), az elektronikus zene (12 százalék) és a klasszikus/instrumentális kategóriába sorolt darabok (11 százalék) állnak. Továbbra is emelkedést mutat a világzene/folk aránya, a filmzeneként bejegyzett új szerzemények száma viszont visszaesett a pandémia előtti évhez képest.

 

"Ahogy az várható volt, a járvány hatását a szerzői jogdíjak összegében egy évvel a szigorú korlátozások után, 2021-ben éreztük mi, alkotók. Mindemellett biztató látni, hogy a fiatal szerzői generáció egyre tudatosabb. Bízunk abban, hogy 2022 az újraindulás éve lesz a zeneipar számára" - idézte a közlemény Németh Alajost, az Artisjus elnökét.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában