Újító színházak

2022.03.01. 13:53

Bemutatják a János vitéz folk-rock hangszerelésű változatát

A Békéscsabai Jókai Színház ezzel tiszteleg Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulója előtt.

Március 4-én, pénteken mutatja be a János vitéz című daljátékot eredeti zenével, de folk-rockra hangszerelve a Békéscsabai Jókai Színház.

A teátrum ezzel tiszteleg Petőfi Sándor születésének közelgő 200. évfordulója előtt.

A darabot Koltay Gábor állítja színpadra, aki szerint az elmúlt évtizedekben Petőfi Sándor szellemisége háttérbe szorult. A rendező szeretett volna visszatérni szellemileg, gondolatilag az íróhoz, így az 1904-es Bakonyi-Heltai-Kacsóh-mű leginkább időtálló részleteit kiegészítette az eredeti elbeszélő költemény versrészleteivel. A darabban Kacsóh Pongrác közel 120 éve írt daljátékát folk-rock zenei elemekkel gazdagítva hangszerelték át Koltay Gergely vezetésével.

Petőfi Sándor verses meséjének főhősét egy élő, valóságos személyről formázta. Horváth Nepomuki János, a jobbágyból lett világlátott huszárkapitány, a Krisztus-rend és a Szent György-rend lovagja a Buda melletti Ráckevén élt. Katonaként 22 éven át harcolt szerte Európában. A világlátott huszárkapitány rendkívüli történetét barátja, Ács Károly nyelvész mesélte el Jókai Mórnak, aki továbbadta Petőfi Sándornak. Ebből született meg pár év múlva az elbeszélő költemény

– idézte fel a rendező, Koltay Gábor.

Színpadi játékunkkal szeretnénk újraéleszteni a már-már elfeledett, mai tudatunkból hiányzó népi hős mítoszát

– tette hozzá.

A zenés játék időtlensége a Vesztergombi Anikó által tervezett jelmezeken és az Igaz-Juhász Katalin által megálmodott díszleten is megfigyelhető lesz. A főbb szerepekben Puskás Dániel, Csonka Dóra, Nagy Róbert, Liszi Melinda, Csurulya Csongor, Csomós Lajos és Galambos Hajnalka látható. A darabban fellépnek még a Színitanház növendékei és a Viharsarok Táncszínház művészei is.

További részletek a darabbal kapcsolatban a színház honlapján olvashatóak.

Borítóképünk illusztráció (Wikimedia Commons)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában