Velencei Biennále

2022.03.16. 11:34

Kihirdették a magyar pavilon 2023-as kiállítását

A nyertest idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választották ki.

A Néprajzi Múzeum új épületének zenehangjait mutatja be a 2023. évi Velencei Építészeti Biennále magyar pavilonjában Kondor-Szilágyi Mária: Reziduum – The Frequency of Architecture című pályázata. Az eddigi gyakorlatnak megfelelően a Velencei Biennále nemzeti biztosa, Fabényi Julia, a Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum igazgatója idén is nyílt pályázat útján, szakmai zsűri döntése alapján választotta ki a velencei Magyar Pavilon kurátorát és kiállítását.

A kiírásra 7 érvényes pályázat érkezett be. A pályázók kedden a Ludwig Múzeumban prezentáción mutatták be kiállítási tervüket a szakmai zsűri előtt. A zsűri a 7 pályázat közül Kondor-Szilágyi Mária: Reziduum – The Frequency of Architecture című pályázatát nyilvánította nyertesnek. A kiállítási projekt résztvevői Ferencz Marcel építész, az épületet tervező Napur Architect vezető tervezője, Z. Halmágyi Judit építész, Mátrai Péter építész-zeneszerző és Haász Ferenc világítástervező.

A Ludwig Múzeum örömmel mutat be egy olyan projektet, amely egy nagy múltú társmúzeum modern, új épületét a kortárs művészet eszközeivel értelmezi és pozícionálja a nemzetközi színtéren. A tervezett kiállítás izgalmas kortárs összművészeti kísérlet: a művészek az archaikus motívumkincset épületornamentikává formálták, majd e fizikailag leképezhető formákat hangokká alakítják, transzformálják. Az így megszülető zene megszólaltatásába Velencében a közönség is bekapcsolódhat majd

– emelte ki Fabényi Julia.

A nyertes projekt kiindulópontjai azok a kortárs ornamentikaátiratok, amelyek az átadás előtt álló új Néprajzi Múzeum homlokzati árnyékoló fémrácsán jelennek meg. A múzeumban őrzött, különféle népek hagyományaiból származó mintákat a tervezők a legelemibb formákra, ősi keresztöltésre egyszerűsítették, majd tovább redukálták. Így keletkezett az a mintegy félmillió pixelből álló, raszterszerkezetű fémrács, amely végigfut az épület homlokzatán.

Az ornamentika a magyar és az egyetemes kultúra szőtteseként az idén 150 éves Néprajzi Múzeum páratlanul gazdag gyűjteményét szimbolizálja. A projekt zeneszerzője, Mátrai Péter ezt a pixelmintázatot írta át hangjegyekké, így a fémrács motívumsora lejátszható kottává alakult.

Ezt a mintázatot szólaltatja majd meg a magyar pavilon kiállítása, ugyanazzal az szándékkal, mint maga az új épület, amely a kortárs művészet eszközeivel teszi hozzáférhetővé a hagyományt, és annak örök érvényű tartalmait. Ez a zene képezi a kiállítás hang-, fény- és térinstallációjának az alapját. Az épület hangjait fantáziahangszerek segítségével a közönség is megszólaltathatja majd a pavilonban.

A kiírás valamennyi pályázata megtekinthető a Ludwig Múzeum honlapján.

A 18. Velencei Építészei Biennále tervezett időpontja 2023. május 20. és november 26. között van. A rendezvény főkurátora Lesley Lokko építész, szakíró.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában