A világépítészet térképén

2022.03.27. 21:54

Megújult a Makovecz Imre tervezte Művelődés Háza Sárospatakon

2,155 milliárd forintot fordított rá a kormány, kulturális intézményt vasárnap adták át.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter Makovecz Imre munkásságát méltatva azt mondta: építő ember volt építészként is, amikor végzett az egyetemen, azt jósolták, hogy a szovjet mintájú lakótelepeké a jövő, ő azonban tudta, hogy ez az út nem járható, nem csak embertelen, de még csak nem is gazdaságos.

 

A miniszter úgy fogalmazott:

Makovecz Imre új utat keresett és talált, az organikus építészetet, olyan épületeket tervezett, amelyek a teljes ember testi-lelki, szellemi jólétét tartották szem előtt, közösségépítő ember volt, országépítő.

 

Hozzátette: művei egy egész ország arculatát formálták, és egybegyűjtötték, összekötötték az embereket. A sevillai világkiállítás pavilonja a rendszerváltoztató Magyarország elsöprő sikerű bemutatkozása lett a világ előtt, és azt üzente, "hogy ez az ősi gyökerekkel rendelkező ország túllépve a kommunizmuson és a posztkommunizmuson újra sikeres lehet, van ereje arra, hogy építsen és újra kezébe vegye sorsát".

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter beszédet mond a felújított Sárospataki Makovecz Mûvelõdési Ház átadásán 2022. március 27-én. MTI/Vajda János
Forrás: Vajda János

Az építész országépítő munkáját talán Sárospatak mutatja be leginkább. Makovecz 1965-ben érkezett ide, és kisebb-nagyobb megszakításokkal csaknem haláláig dolgozott itt, munkájának köszönhetően a város Hild-díjas lett, és felkerült a világépítészet térképére - mondta Gulyás Gergely, kiemelve, hogy

az életművének gondozására létrejött program keretében több mint 11 milliárd forint támogatással valósulnak meg építészeti beruházások az országban, a sárospataki Művelődés Háza rekonstrukciójára ebből 2,155 milliárd forint jutott.

Hörcsik Richárd (Fidesz), Borsod-Abaúj-Zemplén 5-ös választókerületének országgyűlési képviselője, most ugyanott képviselőjelöltje az ünnepségen azt mondta: a Művelődés Házának az elmúlt csaknem 40 évben sikerült többnek lenni annál, mint ami pusztán a funkciója, "valóban a művelődés hajléka szimbolikus és fizikai értelemben is".

 

"Szimbolikus jelentősége van annak is, hogy a Makovecz-ház felújítására 2020-2022 között volt lehetőség, mert jelzi azt is, hogy elkezdődött Zemplén, Tokaj-Hegyalja reneszánsza, megújulása, megújítása" - mondta az országgyűlési képviselő.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában