Régészet

2022.04.27. 11:00

Az elmúlt évek legértékesebb leleteit állítják ki a felvidéki Füleken

Bemutatnak a kiállításon többek között ezüst- és bronzérméket, ólomzárakat és különféle ékszereket is.

Az elmúlt évek legértékesebb régészeti leleteit állítják ki a  felvidéki Füleken; a várban végzett ásatásokon talált leletekből csütörtökön nyitják meg a tárlatot a Városi Honismereti Múzeumban – közölte az MTI-vel a Füleki Vármúzeum.

Mint a közleményben írták, a vár és a váralja területén folytatott ásatásoknak köszönhetően értékes tudnivalók kerültek napvilágra a város történelméről, amelyeket a nagyközönségnek is bemutatnak.

A füleki vár és környékének legértékesebb leleteiből Vozárová Bianka régész készített válogatást.

Bemutatnak a kiállításon ezüst- és bronzérméket, ólomzárakat, különféle ékszereket, pipákat, ruhatartozékokat, vereteket, illetve más fémből és csontból készült díszeket.

A kiállítás célja a régészet népszerűsítése is. A látogatók betekintést nyerhetnek a régészek munkakörébe, terepen végzett tevékenységeikbe, az ásatásokon készült fotók segítségével és a lelethelyzetek rekonstrukciói által áttanulmányozhatják azok különféle fajtáit, és megismerkedhetnek a dokumentálási formákkal is.

A kiállítást április 28-án 16.30 órakor nyitják meg a Városi Honismereti Múzeumban, és július 31-ig látogatható.

Borítókép: A Füleki Vármúzeum munkatársai a vár mellett húzódó egykori városfal feltárásán dolgoznak a felvidéki Füleken 2018. augusztus 13-án. Fotó: MTI/Komka Péter

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában