Ég és Föld

2022.04.03. 07:10

Húsvéti koncertsorozattal készül az Erdélyi Hagyományok Háza

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, amelyekben jelen van a halál és a szenvedés.

Ég és Föld címmel rendez húsvéti koncerteket az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány. A neves fellépőkkel szervezett eseménysorozat feketevasárnap Csíkszeredában kezdődik, nagycsütörtökön pedig Kolozsváron és Marosvásárhelyen folytatódik.

A néphagyomány kiemelt helyen tartja számon a nagyhét eseményeit, amelyekben jelen van a halál és a szenvedés, ugyanakkor a mindezeket feloldó feltámadás és megdicsőülés is

– foglalta össze a kezdeményezés célját Kelemen László, a Hagyományok Háza Alapítvány vezetője.

A mostani földindulásos időszakban, amikor pandémia, háború tetézi mindennapos bűneinket, természetes, hogy az Égihez fordulunk a nagyhéten, szabadulásért könyörögve. Az égi, szakrális, nagyheti kompozíciókat éneklő kórushoz így társul a földi népművészet. A lelki könnyebbülésen túl a koncert alkalmat nyújt mindenkinek az elcsendesedésre, a nagyhét és a húsvét misztériumában való elmélyülésre és zeneileg is igazi csemegének ígérkezik.

A katarzist, a felszabadulást a húsvét hozhatja el

Csíkszeredában a Csíksomlyói Kegytemplom április 3-án, feketevasárnap a nagymise után ad otthont az első jeles eseménynek, amelyen a Székelyföldi Énekiskola gyerekei, valamint az Ars pro Toto énekegyüttes művészei lépnek fel. Műsoron a reneszánsz zenefejedelmek, mint Orlando di Lasso és Carlo Gesualdo művei mellett gregorián dallamok és népénekek csendülnek fel.

Nagycsütörtökön először a kolozsvári evangélikus-lutheránus templomban tartanak koncertet, amelynek programjában többek között olyan kiváló kortárs magyar zeneszerzők, mint Orbán György, Kocsár Miklós és Kelemen László egyházzenei darabjai hangzanak el.

A hangversenysorozat a marosvásárhelyi Vártemplomban fejeződik be Kásler Magdi és az Üver zenekar, valamint a Nyilas Szabolcs vezette Cantuale Énekegyüttes részvételével. A program igazi különlegessége Mozart egykori mentora, Giambattista Martini, valamint a kissé elfeledett szegedi kiváló zenész, König Péter két-két opusának bemutatása.

További információ az eseményekkel kapcsolatban az Erdélyi Hagyományok Háza honlapján olvasható.

Borítókép: Hagyományok Háza

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában