Magyar modern művészet

2022.04.22. 15:00

Megújult a Rippl-Rónai Múzeum képzőművészeti kiállítása

A 20. századi magyar művészeti örökség megismertetésére vállalkozik a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum megújult képzőművészeti kiállításával.

A múzeum Fő utcai épületének második emeletén berendezett, mintegy félezer alkotásból álló tárlat a magyar modern művészet meghatározó vonulatait mutatja be, és a Rippl-Rónai József által is elindított modern festészeti gondolkodásra helyezi a hangsúlyt a festőművész kaposvári kultusza jegyében - áll az intézmény tájékoztató anyagában.
   

Kiemelték, a kiállítás anyagának meghatározó részét a festő testvére, Rippl-Rónai Ödön vasutastiszt, műgyűjtő 1920-ban Somogy vármegyére hagyott gyűjteményének, egyben Magyarország egyik legjelentősebb műtárgyegyüttesének válogatott darabjai, kisebb hányadát a magyar művészet Rippl-Rónai József vonzáskörébe közvetlenül kapcsolható kiválóságainak művei alkotják.
   

Az érdeklődők a múzeumnak az elmúlt hónapokban kifestett, korszerű világítástechnikával felszerelt termeiben megismerkedhetnek a 19. század második felének művészetével, A Nagybányai Iskola, a Nyolcak festőcsoport, az avantgárd képviselőivel, az alföldi művészekkel és a korabeli művésztelepekkel, csoportosulásokkal is.
   

A látogatók olyan mesterek alkotásait csodálhatják meg, mint Munkácsy Mihály, Mészöly Géza, Mednyánszky László, Vaszary János, Gulácsy Lajos, Egry József, Kádár Béla, Barcsay Jenő és mások mellett Martyn Ferenc.
   

Az intézmény kitért rá: a tárlat megújítására a kiállítótér elavult infrastruktúrája miatt volt szükség. A munkálatok lehetővé tették múzeumpedagógiai foglalkozások megtartására alkalmas helyiség kialakítását, s azt is, hogy a vendégek jól értelmezhető vizuális környezetben fedezzék fel a művészeti folyamatok változásainak mélyebb rétegeit, megértsék azok összefüggéseit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában