Történelem

2022.04.07. 16:00

Szabadságharcos lelettel bővült az Isaszegi Múzeum gyűjteménye

Ünnepélyes keretek között, az isaszegi csata 173. évfordulóján adott át egy szabadságharc korabeli ágyúgolyót Szilágyi Zsolt, a Magyar Honvédség tűzszerész ezredének parancsoka az Isaszegi Múzeumnak - közölte Facebook-oldalán az alakulat csütörtökön.

Szilágyi Zsolt elmondta: két évvel ezelőtt, 2020 áprilisában egy helyi építkezésen, földmunkák közben került elő egy robbanótestnek látszó tárgy. Megtisztítása után megállapították, hogy egy 1849-ből származó, lőport tartalmazó robbanótestre bukkantak, és a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére szállították.
   

Akkor a tűzszerészezred Facebook-bejegyzésében azt írta: 

egy 15 centiméter átmérőjű, 11 kilogrammos ágyúgolyó került elő, amelyet feltehetőleg az isaszegi csata során lőttek ki. 

Lőportöltetet tartalmazott, de a fojtás nem működött rendeltetésszerűen, így becsapódást követően a lőpor kiégett belőle és az ágyúgolyó nem hullott repeszekre.
   

Pongrácz Gabriella, az Isaszegi Művelődési Ház és Múzeumi Kiállítóhely igazgatója az ágyúgolyó átvételekor azt mondta: a tárgy szervesen beépül tárlatukba, ahol az ágyúgolyók mellett fegyvereket, huszáregyenruhát is meg lehet tekinteni.

Borítókép: Katonai hagyományőrzők ágyúval lőnek a 31. Tavaszi Emlékhadjárat sorozat rendezvényén, az isaszegi csata 170. évfordulója alkalmából rendezett hadijátékon az isaszegi Szoborhegy alatt 2019. április 6-án

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában