Centenárium

2022.05.17. 12:20

Hantai Simon festőművész születésének 100. évfordulóját ünneplik Biatorbágyon

Eseménysorozattal és kiállítással ünnepli Hantai Simon biai festőművész születésének centenáriumát a biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ.

A  Biatorbágyi Juhász Ferenc Művelődési Központ (JFMK) közölte, hogy a világhírű festőművész, Hantai Simon születésének centenáriumáról Párizsban a Louis Vuitton Alapítvány május 18-tól nagyszabású életmű-kiállítással emlékezik meg, Biatorbágy pedig januártól decemberig tartó programsorozattal adózik a biai művész emlékének. 

Hantai Simon műveiből június 17-én és 18-án, a biatorbágyi városünnep napjaiban 21.30 és 1 óra között negyedórás ismétlődéssel 5 perces animációs fényfestés jelenik meg a művelődési központ régi épületének homlokzatán.

 Szilágyi Erzsébet képzőművész Hommage a Hantai címmel két tárlattal is jelentkezik. A JFMK új szárnyának homlokzatán Hantai-stílusban készült textilek emlékeznek meg a művészről, az épület aulájában pedig Szilágyi Erzsébet csomózással, hajtogatással megfestett munkái láthatók június 18-tól.
 Ezen a napon 11 és 14 óra között a látogatók is megismerkedhetnek Hantai Simon jellegzetes pliage technikájával, és maguk is kipróbálhatják a textilfestés Hantai által alkalmazott módszerét.
Június 25-én, a múzeumok éjszakáján ismét megtekinthető lesz a Hantai-művek animációs fényfestése. Október 18-án, a magyar festészet napján a Számalk Szalézi Technikum és Szakgimnázium tanárai tartanak gyakorlati foglalkozást a Hantai-módszerről.
 A JFMK tervei szerint decemberben, a festőművész születésnapja alkalmából a Magyar Plakát Társaság Hantai-ihletésű plakátjaiból nyílik kiállítás. 

Hantai Simon 1922-ben született Bián, majd a második világháború után Párizsba költözve lett világhírű. Munkái ma a valaha élt magyar festők legdrágábban elkelt alkotásai közé tartoznak.

Borítókép: Az Art and Antique művészeti vásár a Bálna rendezvényközpontban 2022. március 3-án. Több mint 30 kortárs és klasszikus galéria, aukciósház, valamint műtárgykereskedő kiállító részvételével nyílt meg a művészeti vásár, ahol március 6-ig egyebek mellett Csontváry, Rippl-Rónai, Maurer Dóra és Hantai Simon művei mellett bútorokat és iparművészeti tárgyakat láthat és vásárolhat meg a közönség. MTI/Balogh Zoltán

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában