Új műsor

2022.06.20. 07:48

Chris Potter supergroupja lép fel a Müpában

A formáció az elmúlt csaknem két évtizedben sorra hódította meg a világ dzsessz színpadait.

Új műsorával érkezik június 24-én a Müpába az SFJAZZ Collective, a Chris Potter világhírű szaxofonos által életre hívott supergroup.

A formáció az elmúlt csaknem két évtizedben sorra hódította meg a világ dzsessz színpadait, és elnyerte a színtér kritikusainak elismerését is. A Bartók Béla Nemzeti Hangversenyterembe a zenekartól megszokott nívójú, ugyanakkor eddigi projektjeiktől különböző új anyaggal érkeznek – közölték a szervezők az MTI-vel.

Az SFJAZZ Collective nyári Európa-turnéja keretében a 2020-as évek kihívásai által ihletett, a San Franciscó-i premieren nagy sikert aratott szerzeményeit hozza el a budapesti közönségnek.

A 2004-ben a műfaj vezető muzsikusaiból alakult, azóta több tagváltáson átesett kollektíva kiemelt hangsúlyt fektet a demokratikus működésre, így – bár zenekarvezetőként a szaxofonfenomén Chris Pottert emelik ki – a tagok mindegyike egyenrangú félként vesz részt a művészi munkában. Népszerűségük másik magyarázata, hogy az erre a projektre kilencfőssé kiegészülő együttes minden tagja hangszerének kiemelkedő mestere. A két szaxofonos bezsebelt egy-egy Grammyt, de a frissen csatlakozott énekesnő, Gretchen Parlato is büszkélkedhet már két jelöléssel.

Kezdetben a zenekar dzsessz- és (nem ritkán) popelőadók dalainak sajátos feldolgozásaival és örökzöldek újragondolásával alapozta meg elismertségét; John Coltrane, Herbie Hancock, Thelonious Monk, Wayne Shorter, Stevie Wonder, Chick Corea és Miles Davis csak néhány illusztris név azok közül, akiknek munkássága előtt tisztelegtek.

Az SFJAZZ Collective ezúttal – némileg elszakadva bevett alkotói folyamataiktól – a jelenkor által támasztott kihívásokra és az elmúlt évek nehézségeire reflektáló, befogadható és izgalmas koncertprogramot állított össze, amelyben minden tag egy-egy eredeti, új szerzeménye kapott helyet.

A zenekar tagjai: Chris Potter (zenekarvezető, tenor- és szopránszaxofon), David Sánchez (tenorszaxofon), Etienne Charles (trombita), Warren Wolf (vibrafon), Edward Simon (zongora), Matt Brewer (bőgő), Kendrick Scott (dob), Gretchen Parlato, Martin Luther McCoy (ének).

Borítóképünkön Chris Potter. Fotó: AFP/Eva Hambach

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában