Rendhagyó tárlat

2022.06.02. 12:00

Európai temetőket bemutató tablókiállítás nyílt a Fiumei Úti Sírkertben

Az Egy hely, ahol... című tárlat annak a kiadványnak a legjavát mutatja be, amely 15 ország 37 temetőjének hangulatát villantja fel az ASCE fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából.

A Nemzeti Örökség Intézete a Jelentős Európai Temetők Szövetségéhez (ASCE) csatlakozva Egy hely, ahol. címmel tablókiállításon mutatja be a legjelentősebb európai tematikus és történelmi temetőket. Az ASCE tagtemetői Európa-szerte minden év májusának végén egy héten keresztül szerveznek kulturális programokat, hogy felhívják az európai polgárok figyelmét a temetők fontosságára. 
Ehhez a nemzetközi kezdeményezéshez csatlakozik kiállításával a NÖRI is, idén első alkalommal. Valamennyi rendezvény célja az európai temetők különleges örökségének megismertetése, hangsúlyozva a köztük lévő hasonlóságokat és megmutatva a különbségeket.
Az intézet közleményében Móczár Gábort, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatóját idézik, aki elmondta, hogy a történelmi sírkertek egy-egy ország történelmének és művészeti örökségének fontos lenyomatai.
A Fiumei Úti Sírkertben látható kiállításunkkal szeretnénk idehozni az európai történelmi temetők hangulatát. Ahogyan nekünk a Fiumei Úti Sírkert és a Salgótarjáni utcai zsidó temető különleges tér, úgy Európa-szerte felfedezhetők olyan sírkertek, amelyek különleges látványvilágukkal az adott ország kultúrájáról mesélnek 

– tette hozzá a főigazgató.
 A tájékoztatás szerint a Nemzeti Örökség Intézete 2021 őszén két magyarországi temetővel, a Fiumei Úti Sírkert Nemzeti Emlékhellyel és a Salgótarjáni utcai zsidó temetővel csatlakozott a Jelentős Európai Temetők Szövetségéhez (ASCE), valamint az Európai Temetők Kulturális Útvonalához.
A szövetség tagjai történelmi vagy művészeti szempontból fontos temetők gondozásával foglalkoznak Európa 27 országának több mint 100 városában. A kiállítás annak a kiadványnak a legjavát tárja a közönség elé, amely 

15 ország 37 temetőjének hangulatát villantja fel az ASCE fennállásának 20 éves évfordulója alkalmából. 

 

Borítókép: Fiumei Úti Sírkert Fotó: MTI/Bruzák Noémi
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában