Legendás mesefigurák

2022.08.03. 16:00

Dokumentumfilm készül Pityke őrmester és a Mézga család alkotójáról

Két dokumentumfilm gyártását támogatja az NFI.

A Pityke őrmestert és Dr. Bubót is megalkotó Maros Zoltán animációs rendező munkásságáról szóló portréfilm elkészítését 19 millió forinttal, míg a szolgaság Erdély-szerte elterjedt intézményét feldolgozó dokumentumfilm gyártását 25 millió forinttal támogatja a Nemzeti Filmintézet (NFI) – közölte az NFI szerdán az MTI-vel.  

Az NFI televíziós döntőbizottságának döntése szerint gyártási támogatást kapott A magyar animáció számkivetettjei című portré-dokumentumfilm, amely az idén 72 éves Maros Zoltán rendkívül gazdag munkásságát mutatja be Ballai András rendezésében.

A rajzfilmes keze alatt a magyar animáció olyan legendás figurái keltek életre, mint Pityke őrmester, a Mézga család, a La Fontaine-mesék vagy a Dr. Bubó szereplői, később pedig a párizsi Gaumont, majd a Disney vezető munkatársaként dolgozott.

A Szolgának születtek című dokumentumfilm a szolgaság Erdély-szerte elterjedt intézményét mutatja be Moharos Attila rendezésében. A Fülöp testvéreknek, Leventének és Csabának a gyermekcselédek szolgasorsa jutott a 21. században, a film az ő tragikus történetüket dolgozza fel – áll a közleményben.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában