Példátlan

2022.09.03. 14:14

Az Elk*rtuk című film miatt indított perről nyilatkozott Kálomista Gábor

Csütörtökön kezdődött meg az a személyiségi jogi per, amelyet Hann Endre, a Medián közvélemény-kutató cég vezetője indított az ElkXrtuk című fimet jegyző Megafilm Kft. ellen. A perrel kapcsolatban Kálomista Gábor filmproducer válaszolt a Mandiner kérdéseire.

Kálomista Gábor, a Megafilm producere

Forrás: MTI

Fotó: Vasvári Tamás

Az interjúban Kálomista kifejti, hogy a stáb politikai thrillert készített, fikciós alkotást, akkor is, ha sok tekintetben törekedtek a valóságos összefüggések bemutatására. 

Ebben a játékfilmben vállaltan fikciós elemek vannak. Nyilvánvaló, hogy nem lehettünk ott különböző hálószobákban, tárgyalókban, villákban. Mi a legjobb tudásunk szerint szedtük össze az információkat, amelyek alapján ez a film elkészült

– fogalmaz a producer. 
Arra is rámutat, hogy e tény miatt „példaértékű, hogy egy fikciós játékfilmet úgy kezelnek, mintha egy újságcikk vagy oknyomozó dokumentumfilm lenne. Úgy látszik, a műfaji keveredéseket sem a bíróság, sem a felperes nem tudja tisztázni.”  

Hozzáteszi, úgy tudja, még soha senki nem perelt fikciós filmet személyiségi jogi sérelemért. A dolog annyira nonszensz, hogy sokáig úgy gondolta, per sem lesz Hann Endre kezdeményezéséből, de csalódnia kellett.

Végül nyomatékkal hívja föl a figyelmet arra, hogy 

amikor szerintük a művészi szabadság sérül – márpedig itt a művészi szabadságot alapjaiban kérdőjelezik meg –, az egész balliberális oldal ordítva sikítozik, most viszont mindenki nagyon csendben van. Ha valaki cenzúráért kiáltana, most kiáltson, amikor a bíróságra terelik egy játékfilm sorsát.

Befejezésül leszögezi: „Olyan szellemet engednek ki a palackból, ami példátlan. Nem véletlenül nem engedik ezt a világon sehol.”

A teljes beszélgetés a Mandiner.hu felületén olvasható. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában