Ünnep a szerzetesekkel

2022.09.22. 10:00

Szent Gellértre emlékeznek Bakonybélben

A közelmúltban megújult bencés monostor szerzetesei idén először, hagyományteremtő szándékkal rendezik meg a bakonybéli Gellért-ünnepet, melynek keretében komoly- és könnyűzenei koncertek, valamint képzőművészeti kiállítás és workshop várja az érdeklődőket.

Festői környezetben és a monostor szakrális tereiben lelhetnek belső békére és igazi ünnepre az érdeklődők

Forrás: Facebook/@BakonybelMonostor

Fotó: OLAH GERGELY MATE

Jövőre lesz Szent Gellért Bakonybélbe érkezésének ezredik évfordulója, ennek tiszteletére indítják útjára a hétvégi rendezvénysorozatot a szervezők.

A Gellért-ünnep első napján, szombaton a Louisiana Double és a Csillagfröccs nevű csapat zenél. A népzenei gyökerű, észak-amerikai stílusban játszó együttes – a rock'n'roll születésén át Elvis Presley muzsikájáig – zenetörténeti érdekességeken kalauzolja végig a látogatókat.

A  Csillagfröccs és Louisiana Double zenekarok és a szerzetesek  közös örömzenélésre invitálják egymást és a jelenlévőket
Fotós: OLAH GERGELY MATE / Forrás: Facebook/@BakonybelMonostor

Novák Erik festőművész, filmrendező festészeti workshopot tart, de részt lehet venni Kropf Milán Junior Prima díjas fafaragó mesterségbemutatóján is.

Látható lesz a MANK Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft. és a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum tavalyi tárlata, a Vendégségben az Úrnál című, emellett pedig ünnepi szentmisét tartanak Szent Gellért tiszteletére a Szent-kútnál. Este Progenie in progenies... címmel egyházzenei hangversenyt ad a Szent Efrém Férfikar mások mellett Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc műveiből.

Egyházzenei hangversenyt ad a Szent Efrém Férfikar mások mellett Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc műveiből
Fotós: OLAH GERGELY MATE / Forrás: Facebook/@BakonybelMonostor

Vasárnap Kropf Milán fafaragó mesterségbemutatóját lehet megnézni, kora este pedig Prieger Zsolt, az Anima Sound System vezetője és Magyar Bori énekes ad koncertet.

Amikor az erőszak és a válság sötét felhői gyülekeznek Európa egén, és sokakat kerít hatalmába a magány és a félelem, még nagyobb szükség van arra, hogy a monostor szakrális tereiben a zene és a műalkotások segítségével lehetőség nyíljon az ide látogatók és itt lakók számára a belső harmónia keresésére és a másokhoz való kapcsolódásra

– hangsúlyozza Dr. Baán Izsák, a Szent Mauríciusz Monostor perjele. 

A napközbeni programok monostori belépőjeggyel ingyenesen látogathatók. 

További információért kattintson ide.
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában