Interjú

2022.10.13. 17:21

Száz nap múlva indul a Veszprém–Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program

Kulturális-kreatív központtá tennék Veszprémet és régióját.

Marton Attila

Markovits Alíz, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatója

Forrás: VEB 2023 Zrt.

Veszprém és a Bakony–Balaton régió viselheti az Európa Kulturális Fővárosa címet 2023-ban. A felkészülésről, a címmel járó lehetőségekről és a kulturális év terveiről Markovits Alízzal, a Veszprém–Balaton 2023 Zrt. vezérigazgatójával beszélgettünk.

Bő három hónap múlva Veszprémre és a régióra figyel a kontinens, amikor kezdetét veszi a programsorozat. Milyen lehetőséget jelent ez a város és a térség számára?

Az Európa Kulturális Fővárosa (EKF) kezdeményezés az Európai Unió kultúrpolitikájának legfontosabb programja, amelynek célja, hogy az európai népek a kultúrán keresztül jobban megismerjék egymást és közelebb kerüljenek egymáshoz. Magyarországon Pécs után most Veszprém és a Bakony–Balaton régió nyerte el a címet, amelyet a Covid miatt 2021-ről átütemezett erdélyi Temesvárral és a görögországi Elefszínával együtt visel majd 2023-ban. Ezzel az egyedülálló lehetőséggel szeretnénk európai láthatóságú, kulturális-kreatív központként pozicionálni a régiót Veszprém erőközponttal. Fontos hangsúlyozni, hogy az EKF-cím viselése nem csupán az év során megrendezett programok sokaságáról szól. A program kiemelt célja, hogy olyan, hosszú távon fenntartható folyamatokat indítson el és erősítsen meg, amelyek a 2023-as éven túlmutatnak. Már a pályázatban megfogalmaztuk azokat a kihívásokat és törekvéseket, amelyekre szerettünk volna választ találni a kultúra eszközeivel, és erre az ívre fűztük fel programunkat. Hogy néhány példát említsek, szeretnénk a veszprémi történelmi belvárost újból élettel megtölteni. Ezért egy olyan programot indítottunk útjára, amely az üresen álló üzlethelyiségekben olyan hiánypótló vállalkozásokat támogat, amelyek kreatív közösségi térként is szolgálnak. Másik törekvésünk a szezonalitás leküzdése. Ennek érdekében a holtszezonban, ahogy a neve is mutatja, Holtszezon kortárs irodalmi fesztivált indítottunk útjára. De említhetném akár az idén első ízben megrendezett Balaton Wine & Gourmet gasztrofesztivált, amely a régió gasztronómiájának egy régóta hiánypótló seregszemléje. Az említett törekvések mind azzal a céllal jöttek létre, hogy 2023 után is markáns szerepet játsszanak a régió életében. Úgy gondolom, az EKF-program remek alkalmat ad arra, hogy rácsodálkozzunk a régió kincseire, és hogy a helyiek büszkén mutathassák meg értékeiket és hagyományaikat az idelátogatóknak.

Ritkaságnak számít, hogy nem egy város, hanem egy térség viseli a címet.

Igen, az EKF-program történetében csak néhány példa van erre. Viszont az, hogy jellegében és méretében ennyire sokszínű és különböző települések képezzék a program részét, ez idáig példa nélküli. Veszprém felismerte, hogy igazán sikeres csak az őt körülvevő térséggel lehet, ezért szorosabb együttműködést kezdeményezett a Bakony–Balaton régióval. Nagy örömünkre szolgál, hogy 116 település csatlakozott a programhoz, és az ott működő civil szervezetek, vállalkozások, önkormányzatok fáradhatatlanul és nagy lelkesedéssel formálják és alakítják az EKF-év programját. A közhiedelemmel ellentétben nem EU-s finanszírozásból, hanem a kormány támogatásából és a települések hozzájárulásából valósítjuk meg a programot.

Hogyan halad a város és a régió felkészülése?

Az infrastrukturális beruházások Veszprémben és 18 régiós helyszínen indultak el, ugyanakkor nem könnyítette meg a helyzetet a Covid-járvány, az építőipari áremelkedés, majd a háború és az energiaválság, de a legjobb tudásunk szerint haladunk előre ezekkel a feladatokkal is. Mivel a megszokottnál jóval több látogatót várunk, fontos, hogy megfelelően felkészüljünk a megnövekedett figyelemre. Fejlesztjük a parkolási és szálláshelykapacitásokat, a turisztikai tájékoztatórendszert, megújítjuk a kulturális intézmények kínálatát és kommunikációs felületeit, valamint kiemelten ügyelünk a többnyelvűségre is.

Markovits Alíz elmondta, az infrastrukturális beruházások Veszprémben és 18 régiós helyszínen indultak el
Fotó: VEB 2023 Zrt.

Milyen programokkal várják a látogatókat 2023-ban?

A jövő évi program a kultúra teljes spektrumát felvonultatja. Az EKF-program előkészítéséért és koordinálásáért felelős Veszprém–Balaton 2023 Zrt. saját fejlesztésében valósul meg több kiemelt program, például a január 21-ei grandiózus nyitórendezvény. Ugyanakkor számos program szakmai együttműködéssel vagy pályázati úton jön létre. A sikeres együttműködés egy kiváló mintája a Magyar Filmintézettel közösen szervezett Magyar Mozgókép Fesztivál, amely példája egy térségi összefogásnak is, hiszen három település, Veszprém, Balatonalmádi és Balatonfüred közösen házigazdája a rendezvénynek. A program egy jelentős részét azok az események alkotják, amelyeket a csatlakozó települések pályázati felhívásainkra sikerrel nyújtottak be: Zirctől Balatonboglárig, Várpalotától Badacsonyig gazdag kínálattal várjuk a látogatókat. Az EKF-program révén igyekszünk megmutatni a világnak Veszprém és a Bakony–Balaton régió kultúráját, másrészt megjelenítjük helyben az európai kultúrát. Már csak 100 nap van hátra az ünnepélyes megnyitóig, ezért október 14-én, pénteken utcabál keretében mutatjuk be programunkat Veszprém belvárosában. A program sokszínűségét a műfaji csoportosításon túl szeretnénk komplex módon, fotós és videós bemutatók segítségével ismertetni. Péntektől elindul a VEB 2023 EKF-programajánló mobiltelefonos alkalmazása, és megnyitjuk a veszprémi sétálóutcában az EKF-infópontot, ahol első kézből lehet informálódni az évadról. Érdemes Veszprémre és a Bakony–Balaton régióra figyelni, ahol mindenkit a jó dolgok szokatlan sűrűsége vár!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában