Karácsonyra hangoló

2022.11.20. 07:00

Ünnepi turnéra indul határon innen és túl a Kaláka együttes

November végétől megkezdi ünnepi turnéját a Kaláka együttes. Bogdán Zsolt színművésszel közös Kányádi estjükkel november végén járják az országot. Az adventi készülődés jegyében pedig december folyamán tíz alkalommal játsszák a Szabad-e bejönni ide Betlehembe című karácsonyi koncertjüket a hazai és a brüsszeli, ausztriai, szlovákiak közönséghez is elviszik.

A megosztott Kossuth-díjjal idén másodszor kitüntetett Kaláka együttes tagjai, Gryllus Dániel, Radványi Balázs, Gryllus Vilmos és Becze Gábor előadómûvészek (b-j) Kapolcson, a Kaláka udvarban 2020. október 2-án

Forrás: MTI

Fotó: Cseke Csilla

Vannak vidékek

Aki követi pályafutásukat, tudja, hogy  Kaláka számára a nyolcvanas évek óta nincs koncert Kányádi Sándor megzenésített versei nélkül.  Sándor bácsi meghatározó atyai jóbarát lett az életükben. Sok verset ajánlott, hogy dal szülessék belőle, sokat utaztak együtt, számtalan emléket, mondást, történetet őriznek vele kapcsolatban. Elveszett követ, Faragott versike, Valaki jár a fák hegyén, Dél keresztje alatt, Két nyárfa, Kuplé a vörös villamosról, Alma, alma... sorolhatnánk tovább a sokak számára kedves, nem csupán mondható, de a Kalákának köszönhetően elénekelhető verseket.

Az együttes pályafutásának 50. évében határozta el, hogy Bogdán Zsolttal, a filmekből, előadóestjeiről (többek között Ady műsoráról) ismert kiváló kolozsvári színésszel közösen előadást tart Budapesten a Vigadóban és a Kolozsvári Állami Magyar Színházban, melyen az ezredforduló legnagyobb magyar költője, Kányádi Sándor verseit hallhatja a közönség. Az előadást 2019. május 8-án a Pesti Vigadóban, és május 15.-én Kolozsváron az Állami Magyar Színházban mutatták be. A premier óta a Vannak vidékek című előadással felléptek itthon, de elhangzott Erdélyben és Szlovákiában is

Az előadás elkötelezettsége és fogadtatása arra készteti az előadókat és az előadás szervezőit, hogy a produkciót a jubileumi évad után is műsoron tartsák, és elvigyék mindenhová az arra fogékony közösségekhez – közönséghez. 

Fotós: Perger Laszlo / Forrás: Kaláka

 

A Vannak vidékek című műsort Bogdán Zsolt színművész és a Kaláka tagjai (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos és Radványi Balázs) adják elő. Az estet Kőváry Katalin szerkesztette és rendezte.  

A Petőfi Kulturális Ügynökség, Emberi Erőforrások Minisztériuma által támogatott turné állomásai

  • november 22., 18:00 – Pajta, Kiscsősz
  • november 23., 19:00 – Weöres Sándor Színház, Szombathely
  • november 24., 19:00 – Hagyományok Háza, Budapest


Szabad-e bejönni ide betlehemmel? 

Mikor a betlehemesek karácsonykor házról-házra járnak, üdvözlő versük végén ezt kérdezik: Szabad-e bejönni ide betlehemmel? A Kaláka együttes karácsonyi hangversenyének kerete ez a betlehemes játék. 

A műsorban elhangzanak magyar és más nemzetiségű karácsonyi népdalok, régi egyházi énekek, karácsonyi versekre írott Kaláka dalok. 

A lemez 1987-ben jelent meg. Sikerét jelzi. hogy az azóta eltelt 35 évben  töretlen sikerrel járnak a Kaláka-betlehemesek adventkor házról házra, templomról templomra, iskoláról iskolára, színházról színházra. 

Színpadon a Kaláka
Fotós: Perger Laszlo / Forrás: Kaláka

Minden évben néhány napot határainkon túli magyarlakta vidéken töltenek, így az eddigi kb. 600 karácsonyi előadás harmada Erdélyben, a Partiumban, Kárpátalján, Vajdaságban, a Felvidéken, Burgenlandban, Szlovéniában, a horvátországi Baranyában és Csángóföldön volt. De énekelték karácsonyi koncertjüket Bécsben, Bukarestben, Szarajevóban és Zágrábban is. 

Ahogy a karácsony minden generációnak ünnep, így ez az előadás is lehet esti templomi koncert, délelőtti gyerekműsor, vagy hétvégi családi alkalom.
 

A karácsonyi turné állomásai

  • december 03., 16:00 – Kispesti Nagyboldogasszony templom, Budapest
  • december 04., 16:00 – Földrajzi Múzeum, Budapest
  • december 07., 17:00 – Don Bosco Sportközpont, Kazincbarcika
  • december 09., 19:00 – A református egyház gyülekezeti terme, Oberwart, Ausztria
  • december 11., 15:30 – Lehel Film-Színház, Jászberény
  • december 14., 19:00 – Liszt Institute – Hungarian Cultural Center Brussels, Brüsszel, Belgium
  • december 16., 19:00 – Szent Mihály templom, Dunakeszi
  • december 17., 10:30 – MOMkult, Budapest
  • december 18., 18:00 – Ádvent Óbudán, Fő tér, Budapest
  • december 20., 18:00 – Városi Művelődési Központ, Tornalja, Szlovákia
  • december 21., 16:00 – Boldog Salkaházi Sára Egyházi Iskolaközpont, Szepsi, Szlovákia
  • december 22., 18:00 – Városi Művelődési Központ, Rimaszombat, Szlovákia

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában