Összetartás

2022.12.17. 09:40

Budapesten rendezik meg az ukrán nemzetközi gyermek-cirkuszfesztivált (videó)

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti az idei ukrajnai megrendezést, ezért a fesztivál igazgatójának kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban valósul meg a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény január 2-án és 3-án.

Forrás: YouTube

Budapesten, a Fővárosi Nagycirkuszban rendezik meg 2023. január 2-án és 3-án az ukrán Yaskrava Arena Dnipra nemzetközi gyermek cirkuszfesztivált.

Az orosz-ukrán háború ellehetetleníti a nemzetközi gyermek cirkuszfesztivál ukrajnai megrendezését, ezért Olga Oblasova, a fesztivál igazgatója kérésére a Fővárosi Nagycirkuszban valósul meg a fiatal tehetségek egyik ugródeszkájaként szolgáló esemény - olvasható a Nemzeti Cirkuszművészeti Központ közleményében.

Mint Fekete Pétert, a Fővárosi Nagycirkusz főigazgatóját idézik: "bajban ismerszik meg az ember". A jótékonyság, az egymásra figyelés, az egymás segítése, a cirkuszművészet alapüzenetei közé tartozik. Fontos, hogy ez ne csak szóban, hanem tettekben is mérhető legyen, ezért most is segítő kezet nyújtunk - mondta.

A fesztivált 2010-ben indította útjára a Bright Country (Ukrajna) civil szervezet. Az eseményt minden év decemberében, karácsony előestéjén rendezték meg a Dnyipro Állami Cirkuszban. Az évek során több mint ezer artistanövendék vett részt a fesztiválon Ukrajna minden régiójából, valamint Litvániából, Magyarországról, Németországból, Moldovából és Lengyelországból.

A fesztivál zsűrijét minden évben Ljudmila Sevcsenko, az Ukrán Nemzeti Cirkusz igazgatója vezette, a zsűritagok között rendezők, producerek és kiváló cirkuszművészek kaptak helyet - áll a közleményben.

Mint kiemelik, a Yaskrava Arena Dnipra fesztiválok győztesei rendszeresen továbbjutnak a rangos franciaországi, spanyolországi és olaszországi nemzetközi fesztiválokra.

A fesztiválprogram része 2020 óta az Éjszaka a cirkuszban című cirkusz-színházi előadás, amely a fiatal művészek kísérleti előadásait foglalja magában. Az Éjszaka a cirkuszban 2023-as produkciója Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regénye alapján készült.

A közleményben Olga Oblasovát is idézik, aki úgy fogalmazott: a háború megállította a cirkuszfesztivált, de ez nem állította meg a gyerekeket, a tanárokat és az artistákat vágyaik teljesítésében. "A Fővárosi Nagycirkusz legnagyobb örömünkre segítő kezet nyújt, hogy ne szakadjon meg a Yaskrava Arena Dnipra hagyománya" - mondta a dnyiprói fesztivál igazgatója.

Tájékoztatása szerint az idén Harkiv, Kijev, Odessza, Donyeck és Zaporizzsja régiók cirkusziskoláinak diákjai, Magyarországról a Baross Imre Artistaképző Akadémia három produkciója, valamint svájci, olasz, mexikói artistanövendékek vesznek részt a versenyen. "Hálásak vagyunk a Fővárosi Nagycirkusz vendégszeretetéért és támogatásáért" - mondta Olga Oblasova.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában