Elismerés

2023.02.06. 22:39

Átadták a Magyar Zene Háza tervezőjének a Közmédia Év Embere 2022 díjat

Az elismerést a világhírű japán építész, Fudzsimoto Szú, a Magyar Zene Háza tervezője érdemelte ki.

A Közmédia Év Embere 2022 Díjával kitüntetett Fudzsimoto Szú japán építész, a Magyar Zene Háza tervezője az elismerés ünnepélyes átadásán a Magyar Zene Házában 2023. február 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Fudzsimoto Szú japán építésznek hétfőn adták át a Közmédia Év Embere 2022 Díjat Budapesten, az általa tervezett Magyar Zene Házában.

Az ünnepségen Papp Dániel, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója kiemelte, hogy a magyar kulturális élet egyik legkiemelkedőbb pillanata volt tavaly a Magyar Zene Házának átadása. Hozzátette: a kő együtt él a környezetével, az épített környezet zseniálisan egybeolvad a teremtett világgal. Szavai szerint az egész világ magyarsága büszke lehet az épületre, amely a zenei élet jelképévé vált.

A Magyar Zene Házában a lehető legméltóbb körülmények között hangozhatnak el Kodály Zoltán, Bartók Béla, Liszt Ferenc, Dohnányi Ernő és mások művei

 - jelentette ki Papp Dániel.

A vezérigazgató azt mondta, hogy a magyar zene egyik szentélyévé vált a ház, amely egy újabb kultikus építmény lett az Opera mellett.

A közmédiának küldetése az értékteremtés és -közvetítés. Remélik, az épületben ez sikerülni fog: szerveznek majd programokat a Magyar Zene Házába - emelte ki Papp Dániel.

Esti kivilágításban a Liget Budapest Projekt keretében épült Magyar Zene Háza a Városligetben
Fotós: Jászai Csaba / Forrás: MTVA/Bizományosi

Altorjai Anita, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója úgy fogalmazott, hogy az épület ékes bizonyítéka ember és természet harmóniájának. "Ember és természet törékeny harmóniája pedig éltető elemünk, megőrzése mindannyiunk felelőssége" - tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy 

Fudzsimoto Szú világszerte híres légies, természet ihlette épületeiről, a kortárs építészet legkiemelkedőbb alakjai között tartják számon.

A Magyar Zene Háza nem csupán egy múzeum, hanem egy építészeti látomás, amely magában foglalja a múltat és a jövőt is - idézte a tervezőt.

Altorjai Anita azt mondta, hogy akik egykor erősen ellenezték a projektet, bizonyára szemlesütve belátják, hogy nagyot tévedtek. Hangsúlyozta, hogy a Magyar Zene Háza az ország legtöbbet díjazott fejlesztése és Európa egyik legismertebb épülete. Hozzátette: a tavalyi megnyitó óta eltelt időben több száz programnak adott otthont az épület, amely Budapest meghatározó helyszínévé vált.

 

Batta András, a Magyar Zene Háza ügyvezető igazgatója felidézte: az épület Európa legjobban várt kulturális ingatlanfejlesztése volt, Fudzsimoto Szú csaknem 170 induló közül lett a nyertes pályázó.

 

Az épületben dolgozók napi szinten átélik a csodát: a park szerves részeként tárul eléjük a Magyar Zene Háza, amely teljesen belesimul a növényi környezetébe - mondta.

Baán László, a Liget Budapest projekt miniszteri biztosa rámutatott, hogy évtizedek óta az első nemzetközi tervpályázatot írták ki Magyarország történetében. A tender nem meghívásos volt, hanem teljesen nyitott - tette hozzá.

A nemzetközi, főleg külföldiekből álló zsűri számára egyértelmű volt, hogy melyik a legfantasztikusabb pályamű, akkor azonban a névtelenség miatt még nem tudták, hogy Fudzsimoto Szú a tervező. Utólag megtiszteltetésnek vették, hogy a világ egyik legjobb építésze pályázott - emelte ki Baán László. A miniszteri biztos megjegyezte, hogy sok száz magyar mérnök és építőmester részvételével jött létre a Magyar Zene Háza.

Fudzsimoto Szú a díjat megköszönve angol nyelven azt mondta, hogy az épülettel ki akarta fejezni a tiszteletét a gyönyörű liget és a magyarok zenei hagyományai iránt. Abból indult ki, hogy a magyar embereknek nagyon fontos a muzsika - hangsúlyozta.

Izgalmasnak nevezte a projekt teljes folyamatát, az együttműködést a helyi építészekkel, a párbeszédet a szakértőkkel. Évekig tökéletesítették a munkát, az eredmény egyre jobb és jobb lett - hangoztatta Fudzsimoto Szú. A tervező azt mondta, örül neki, hogy úgy látja: az emberek élvezik az épületet.

A Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. és az MTVA által 2020-ban létrehozott Közmédia Év Embere Díjat a magyar kulturális életre gyakorolt korszakalkotó munkássága elismeréseként ítélték oda tavaly decemberben Fudzsimoto Szúnak.

Budapest egyik legújabb, emblematikus épületének, a Magyar Zene Házának megalkotója, Fudzsimoto Szú japán sztárépítész egy modern, a természet és az épített környezet összhangját megtestesítő épületet álmodott meg a zenének és a kultúrának. A létesítmény nemcsak megjelenésével vívja ki az elismerést, hanem funkcionális sokoldalúságával, gazdag kulturális programkínálatával is, hiszen otthont ad az előadóművészetnek, zenei programoknak, állandó és időszaki kiállításoknak, valamint az oktatásnak is.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában