Mikszáth nyomán

2023.03.30. 17:55

A Görbeország nyerte idén a Highlights of Hungary közönségdíját, A besúgó sorozatot is díjazták

A Görbeország elnevezésű egyedi naptár nyerte az idei Highlights of Hungary közönségdíját, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) partnerségével megvalósuló kezdeményezés jelöltjeire idén rekordszámú szavazat érkezett - közölték a szervezők csütörtökön.

Forrás: Highlights of Hungary

Fotó: Botár Gergely

"A legkiválóbb, legszeretnivalóbb és leginspirálóbb történetek seregszemléjén" Mohos Zsófia fotográfus Görbeország projektjében elkészített egyedi naptára nyerte a közönségdíjat - írták, emlékeztetve arra, hogy a Görbeország Mikszáth Kálmán jelzője volt a Palócföldre.

Mohos Zsófia gyermekkorában sok időt töltött ott, később, már fotográfusként ezt a tájat és az ott élő embereket fotózta, akik - mint a közleményben fogalmaztak - "nem ápolják a hagyományokat, hanem azok az életük szerves részét képezik. A képeken keresztül mi is eljuthatunk a megpróbáltatásokkal teli világba, amelyet áthat őseink öröksége, a magyarság változatos, csodálatos kultúrája".

A közlemény szerint az idei közönségszavazáson 101 ezer szavazatot adtak le a jelöltekre, ráadásul a szavazás rendkívül szoros volt, az utolsó pillanatig fej-fej mellett versenyeztek a jelöltek. A Görbeország után a legtöbb voksot Orosz Örs kapta, aki a Sine Metu társasággal Szlovákia pusztuló vagy elpusztított magyar emlékeinek felkutatását és megmentését tűzte ki célul. A harmadik legtöbb szavazatot Kőnig Róbert gyermeksebész kapta.

A Highlights of Hungary "nagykövetei" idén Berend Ferenc no-till (szántás nélküli) gazdaságát szavazták meg kedvenc történetüknek.     

Berend Ferenc agrármérnök családi vállalkozása, a pusztakovácsi székhelyű Berend Kft. Somogyvár-Vityapusztán és Öreglakon talajmegújító mezőgazdasággal foglalkozik. Saját költségén rendszeresen kísérletezik, hogy a no-till technológiát minél jobban adaptálja a helyi viszonyokhoz. Számos gyakorlati bemutatót is szervezett érdeklődő gazdálkodóknak, a regeneratív gazdálkodást bemutató és népszerűsítő videók és szakcikkek állandó szereplője.

A Mathias Corvinus Collegium tavaly alapított díját A besúgó című filmsorozat kapta. Mint a közleményben felidézik, a nagysikerű filmsorozat egy alulról jövő kezdeményezésként indult: Szentgyörgyi Bálint és csapata egy egyszerű körülmények között készült pilotot értékesített az HBO MAX-nek. Az elsőfilmes filmkészítő sorozata ezután bejárta a világot.

A besúgó plakátja 
Forrás: Highlights of Hungary

Az EXIM Fenntarthatósági és a KPMG ESG különdíját a WeHEAT Systemnek, az Index különdíját a LEGO Oroszlán Projektnek ítélték oda. A Képmás Magazin különdíját a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány, míg a Highlights of Hungary által odaítélt Mindennapi elismerés különdíjat Sikentáncz Szilveszter néptáncos, néptáncpedagógus kapta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában