Pazar felhozatal

2023.03.22. 12:20

Renoir, Csontváry és Gulácsy a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria idei programjában

Idén is remek tárlatokat látogathat a közönség, közülük is kiemelkedik A festő és modelljei címmel szeptemberben nyíló, Pierre-Auguste Renoir alakábrázolásait a középpontba állító nagykiállítás.

Csontváry Kosztka Tivadar Mária kútja Názáretben című festménye Pécsett, a Csontváry Múzeumban 2023. március 20-án

Forrás: MTI

Fotó: Ruprech Judit

A Szépművészeti Múzeum többek között nagyszabású Csontváry- és Renoir-kiállításokkal, a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) pedig egy Gulácsy-életműtárlattal várja a közönséget 2023-ban.

Tavaly a Szépművészeti történetének legerősebb évét zárta, négy világszínvonalú életmű-kiállítással. Cezanne, Bosch, Matisse és El Greco kiállításainak köszönhetően a múzeumba rekordszámú, 750 ezer látogató érkezett, sőt a Magyar Nemzeti Galériával együtt az intézmény egymilliósnál nagyobb közönséget fogadott 

- tekintett vissza 2022-re keddi budapesti sajtótájékoztatóján a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria főigazgatója.

Baán László felhívta a figyelmet az MNG még két hétig nyitva tartó Vaszary-tárlatára is, amely már 80 ezres látogatottságnál tart.

Az idei tervekre kitérve a főigazgató kiemelte A festő és modelljei címmel szeptember 21-én nyíló, Pierre-Auguste Renoir alakábrázolásait a középpontba állító nagykiállítást.

Az impresszionista mester életművéből Magyarországon most nyílik majd az első átfogó tárlat, amelyet évek óta készítenek elő a párizsi Musée d'Orsay-val és Musée de l'Orangerie-vel együttműködésben, de több más nagy gyűjteményből is érkeznek munkák

 - közölte.

Baán László elmondása szerint a kiállítás apropóját egy 2019-es gyűjteménygyarapítás adta, amikor a múzeum megvásárolta Renoir Fekvő női akt (Gabrielle) című remekművét. Ennek az akvizíciónak köszönhetően is, az őszi kiállításon először lesz együtt látható a francia mester 1903 és 1907 között festett három nagy, fekvő női aktja.

Százhetven éve született Csontváry Kosztka Tivadar, ezt az évfordulót közös kiállítással ünnepli a Szépművészeti Múzeum - Magyar Nemzeti Galéria és a pécsi Janus Pannonius Múzeum. A több mint 40 művet felvonultató, az életművet átfogóan bemutató tárlat április 13-tól lesz megtekinthető Budapesten, ezt követően pedig Pécsen is bemutatkozik.

Amíg a pécsi Csontváry-képek a fővárosban vendégeskednek, a két intézmény együttműködésének köszönhetően egy Toulouse-Lautrec munkáiból összeállított válogatás mutatkozik be a Janus Pannonius Múzeumban.

BERTÓK Gábor; ZAG Gábor; BAÁN László
Bertók Gábor, a pécsi Janus Pannonius Múzeum (JPM) igazgatója, Zag Gábor (DK) alpolgármester, Baán László, a Magyar Nemzeti Galériát (MNG) fenntartó Szépművészeti Múzeum főigazgatója és Kőhalmi Andrea, a Janus Pannonius Múzeum marketingvezetője (b-j) a hosszú távú haszonkölcsön-szerződés aláírása után Pécsett, a Csontváry Múzeumban 2023. március 20-án
Forrás: MTI Fotó: Ruprech Judit

A Szépművészeti Csontváry-kiállításával párhuzamosan az MNG Gulácsy-életműtárlattal jelentkezik, így először látható párhuzamos nagykiállításokon a két "nagy, magányos mester" 

- emelte ki Baán László.

Mint hozzátette, a Na'Conxypan hercege címmel meghirdetett kiállítás több mint 80 festményt bemutatva tárja fel Gulácsy Lajos művészetét.

A Nemzeti Galéria ősszel Barabás Miklós-emlékkiállítással jelentkezik, a Technocool című tárlat a kilencvenes évek popkultúráját és a technokorszak születését vizsgálja, míg a főváros egyesítésének 150. évfordulójára a Fortepan és a Deutsche Fonotek gyűjteményeiből rendezett válogatás emlékezik meg.

A főigazgató felidézte, hogy tavaly fejeződött be a Szépművészeti Múzeum épületének átfogó rekonstrukciója, melynek egyik legnagyobb eredménye, hogy 80 év után ismét együtt látogatható a Román, a Reneszánsz és a Barokk csarnok.

Június elején két kiállítással nyílik újra a Szépművészeti megújult grafikai kiállítótere.

A papír varázsa című tárlat a múzeum grafikai gyűjteményének történetét idézi fel, a Baselitz X Schiavone című kiállítás pedig az egyik legismertebb kortárs német képzőművész, Georg Baselitz munkáit állítja párhuzamba egy 16. századi olasz mester lapjaival.

A Reneszánsz csarnok fölött újranyílik egy kisebb kiállítótér is 2023 végén, egy meglepetésnek szánt tárlattal - mondta el Baán László.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában