Közvélemény-kutatás

2023.04.23. 20:11

A fiatalok többsége fontosnak tartja a magyar történelmi filmeket

Az Ifjúságkutató Intézet reprezentatív kutatásában megkérdezett 18-29 év közötti fiatalok több mint fele fontosnak érzi, hogy magyar gyártású filmeken keresztül ismerje meg a magyar történelmet.

MTI

Jelenet a Hadik című magyar kalandfilmből

Forrás: Nemzeti Filmintézet

Az Ifjúságkutató Intézet márciusban a magyarok filmnézési szokásait térképezte fel egy 1000 fős reprezentatív közvélemény-kutatás segítségével, amely során többek között arról is megkérdezték a válaszadókat, hogy a történelmi hitelességre vagy inkább a szórakoztatásra kellene nagyobb hangsúlyt fektetni a filmkészítés során – olvasható az intézet szerdai közleményében.

A válaszadók minden korcsoportban hetven százalék fölött szavaztak a történelmi hitelességre. A szórakoztatást a legfiatalabbak és a legidősebbek helyezték inkább előtérbe, a 18-29 éves korosztálynak a 22 százaléka, a 70 év felettieknek pedig a 17 százaléka.

A kutatásban résztvevők 62 százaléka fontosnak tartotta, hogy a fiatalok magyar gyártású filmeken keresztül ismerjék meg a magyar történelmet, a magyar történelmi filmek ismeretátadásának jelentőségét pedig az idősebbek hangsúlyozták, de a 18-29 évesek 57 százaléka is fontosnak tartotta.

A megkérdezett fiatalok is úgy gondolják, nemzedékükre nem jellemző a magyar filmek iránti érdeklődés: a 18-29 évesek 5 százaléka, a 30-39 évesek 8 százaléka nyilatkozta ezt. Mint írják, a korcsoportok közül a 18-29 évesek 22 százalékára, a 30-39 évesek 19 százalékára inkább, vagy teljes mértékben jellemző, hogy szabadidejében magyar filmeket néz.

Az adatok olyan kutatásból származnak, amelyet az Ifjúságkutató Intézet a 18 évesnél idősebb, magyar állampolgárok véleményét feltérképező, országos, reprezentatív mintájú, 1000 fős, telefonos (CATI) módszertannal készített idén márciusban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában