Sikeres kezdeményezés

2023.04.27. 14:26

Kis fekete: folytatódik a Hagyományok Háza népszerű pályázata

A Kis fekete projekt 2020-ban indult hódító útjára, és az eltelt időben páratlan érdeklődés övezte. Idén mentorprogrammal is segítik az alkotókat az elmélyülésben.

A Kis fekete program minden évben divatbemutatóval zárul

Forrás: Hagyományok Háza

Fotó: Dusa Gábor

A kis fekete ruha minden nő szekrényének alapvető kincse: szinte bárhova felvehető és mindig divatos. Izgalmassá és egyedivé azonban ezt a ruhadarabot a kiegészítők teszik.

Ezt ismerte fel a Hagyományok Háza Nyitott Műhelye, amikor 2020-ban pályázatot hirdetett népi kézművesek, iparművészek, tervezők, designerek és egyéni alkotók számára ruha kiegészítők tervezésére. 

Az egyre nagyobb érdeklődésnek örvendő Kis fekete pályázatot 2023-ban is megrendezi a Hagyományok Háza. 

A pályázók a következő két kategóriában gondolkodhatnak a népművészeti alapokon nyugvó alkalmi divat témájáról. Az első kategória a kis fekete ruha tervezése, amelyen jellegében megjelenik a népművészetből vett forma, szabás, motívum vagy technika. A második kategória a kiegészítők tervezése, amelyek népiessé, elegánssá és egyedivé varázsolják a kis fekete ruhákat. 

A legtöbb nő szekrényében ott lapul a minden alkalomra tökéletes kis fekete ruha, amelyet azonban a kiegészítők tesznek izgalmassá 
Forrás: Hagyományok Háza

Segítségként és iránymutatásként szolgál a minden évben más-más tematikára épülő inspirációs anyag, amelyből az alkotók ötletet meríthetnek a formai, technikai megoldásokhoz. Az itt megadott tárgyak motívum- és színvilága is kiindulópontként szolgálhat. A tematika egy-egy tájegység, történelmi korszak vagy társadalmi réteg tárgykultúrájának mélyebb megismerésére is lehetőséget ad, ez pedig inspirációja lehet újabb alkotásoknak és a felfedezett terület jobb megismerésének. 

Az idei inspirációs anyagot a Magyar Népi Iparművészeti Múzeum gyűjteményéből, az egykori Háziipari Szövetkezetek elterjedésének időszakából válogatták, a nemrég megnyílt Sisi és a népművészet a csipke vonzásában című kiállítás is ezen alapult; a tárlatot a jelentkezők korábban megtekintették.

 

Újdonság, hogy az inspirációs anyag mellé – az adott tájegységhez kötődő, a felkészítést segítő – bibliográfiát is biztosították.

 

A kezdeményezés az elmúlt években leadott színvonalas alkotómunkáknak köszönhetően rendezvénysorozattá nőtte ki magát, amely minden évben divatbemutatóval zárul. 

 

Ebben az esztendőben ráadásul a jelentkezők mentorprogramban is részt vehetnek: az alkotók április 29-én Stumpf Imre ruhakészítővel konzultálhatnak.

 

A Hagyományok Háza az április 29-ei eseményre még elfogad jelentkezéseket, erről további információ ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában