Tradíciók

2023.08.17. 18:32

A Romani Design történetét bemutató kiállítás nyílt a Hagyományok Házában

Aktivizmussal a tradíciókért címmel látogatható a tárlat augusztus 17-én a Hagyományok Háza budapesti székházában. A művészek alkotásai a társadalmi párbeszéd fórumai is egyben, és mindenki számára üzeneteket hordoznak.

MW

Varga Helena ruhatervező, a Romani Design alapítója a Romani Design Fashion Art - Aktivizmussal a tradíciókért című kiállítás megnyitóján a budapesti Hagyományok Házában 2023. augusztus 17-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

A Hagyományok Háza együttműködése a Romani Design divatstúdióval két éve kezdődött– tekint vissza a közös munkára Czingel Szilvia az Intézmény Magyar Népi Iparművészeti Múzeumának vezetője, a kiállítás kurátora. 

 Számos alkalommal találkoztunk: egy beszélgetés nyomán az elmúlt évben ők lehettek a fővédnökei a 'Kis fekete' divatbemutatónak. A mostani kiállításban, két olyan művészt ismerünk meg, akik a ruháikban feldolgozzák a roma népviseletet, a roma motívumokat. A ruhákat emellett egy olyan kommunikációs csatornának használják, amivel a roma-magyar közös párbeszédet, az elfogadást segítik elő. Sokat tesznek a hagyományok megőrzéséért, ugyanakkor modelljeikkel, kiegészítőikkel a kortárs divatirányzatokat is követik.

– fűzte hozzá.

A Romani Design a világ első roma divatstúdiója, mely 2010-ben jött létre azzal a céllal, hogy segítse a roma közösségek társadalmi és kulturális integrációját. 

A Romani Design Fashion Art - Aktivizmussal a tradíciókért című kiállítás részlete a budapesti Hagyományok Házában a megnyitó napján, 2023. augusztus 17-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

Varga Erika és Helena, a márka alapítói és tervezői minőségi, kézműves dizájn termékeket készítenek: 

a Romani Design az első, széles körben ismert márka, amely büszkén reprezentálja a roma kultúrát, illetve annak kapcsolódásait a magyar kultúrához.

A Romani Design meghatározó szereplője a kortárs magyar divat és dizájn szektornak: minden termék a társadalmi felelősségvállalás jegyében készül.

A Romani Design Fashion Art - Aktivizmussal a tradíciókért című kiállítás részlete a budapesti Hagyományok Házában a megnyitó napján, 2023. augusztus 17-én
Fotó: Balogh Zoltán / Forrás: MTI

A divattervezés mellett a tervezők munkájának szerves részét képezi a tehetséggondozás és a közösségfejlesztés, szerteágazó tevékenységeiket az online platformokon is képviselt kulturális missziós aktivitás jellemzi.

A kiállítás október 31-éig várja a látogatókat.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!