magyar siker

2018.07.20. 16:00

Díjat nyert a Virágvölgy a palicsi fimfesztiválon

Csuja László amatőr főszereplőkkel készült alkotását az időszerű problémákkal foglalkozó Párhuzamok és ütközések kategóriában találták a legjobbnak.

A film, amelyet Karlovy Varyban is díjaztak, napjaink Magyarországán játszódik, a történet szerint a külvárosi lakótelepen unatkozó Bianka hirtelen felindulásból ellop egy csecsemőt, majd kénytelen apát és otthont keresni, azonban senki sem fogadja be. Már-már feladná, mikor véletlenül találkozik a munkásszállón élő, jószívű Lacival, aki segíteni akar az utcán rekedt anyának, és eldönti, hogy mindenáron otthont teremt számukra.

A Chiara Spagnoli Gabardi olasz, Pavlina Jeleva bolgár és Maja Bogojevic montenegrói filmkritikusból álló bírálóbizottság indoklása szerint

nagyon erős filmes történetről van szó, amely arról szól, hogy „a társadalom peremére szorult fiatalok hogyan keresik a szerelmet, és hogyan küzdenek meg a fennmaradásért egy elidegenedett társadalomban”.

A nemzetközi zsűri döntése alapján a legjobb filmnek járó Arany torony-díjat a belga Lukas Dhont filmje, a Girl (Lány) című alkotás érdemelte ki. A film egy lányról szól, aki fiúnak született, és annak ellenére, hogy környezete mindenben támogatja, a transzszexualiatással járó problémák mellett meg kell küzdeni a felnőtté válás nehézségeivel is.

Az Enyedi Ildikó rendező által vezetett öttagú nemzetközi zsűri úgy vélte, hogy a versenyprogram legerőteljesebb filmje volt a Girl, amely „nemcsak, hogy foglalkozik egy összetett téma őszinteségével és bonyolultságával, hanem mindezt nagyon mélyen és sztereotípiák nélkül teszi”.

A Fúrófej vitte el a Palicsi tornyot

A legjobb rendezőnek járó Palicsi tornyot a dán Rasmus Kloster Bro kapta a Cutterhead (Fúrófej) című alkotásért. A film az egymásra utaltságról szól, valamint azt mutatja be, hogy teljesen idegen emberek hogyan tudnak megbízni egymásban szélsőséges helyzetekben.

A fesztivál 12 kategóriájában több mint száz filmet mutattak be a rendezvény egy hete alatt. A versenyfilmek Németországból, Belgiumból, Fehéroroszországból, Svédországból, Macedóniából, Spanyolországból, Franciaországból, Dániából, Norvégiából és Magyarországról érkeztek.

A mustrán nyolc magyar alkotást láthatott a közönség, egyebek mellett vetítették A hentes, a kurva és a félszemű, az Aurora Borealis – Északi fény, a Budapest Noir, a Viszkis és a Brazilok című mozit is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában