klasszikusok

2021.04.16. 16:30

Dvorák kevéssé ismert művei láthatók a Budapest Quartet Weekenden

Dvorák cseh klasszikus zeneszerző munkásságának kevéssé ismert művei, a vonósnégyesei szólalnak meg a Budapest Quartet Weekend (BQW) péntektől vasárnapig tartó ingyenes online programsorozatában.

Idén ünneplik Antonín Dvorák születésének 180. évfordulóját, ez az apropója annak is, hogy a hétvégén a zeneszerző valamennyi vonósnégyesét előadják.

„Mindenki ismeri Az Újvilágból című szimfóniáját, és számos más darabja népszerű, de vonósnégyesei, pedig tizennégyet írt, kevéssé vannak a köztudatban, az Op. 96-os F-dúr Amerikai kvartett kivételével, holott számos gyöngyszem van közöttük”

- mondta G. Horváth László, a BQW művészeti vezetője, hegedűművész az M1 aktuális csatorna hétfő délelőtti műsorában.

A vonósnégyes-hétvége sorozatban a korábbi években Beethoven, Schubert, Sosztakovics állt a középpontban. G. Horváth László kiemelte: Dvorák muzsikája rendkívül személyes, kamaraműveiben azonnal tetten érhető a rá jellemző életérzés, a békeidők hangulata, az élet szépségeinek folyamatos kibontakoztatása.

A BQW megnyitó koncertjén pénteken este az F-dúr kvartett a Keller Kvartett előadásában lesz hallható, míg az A-dúr zongoraötöst Várjon Dénes zongoraművésszel kiegészülve adják elő. Április 17-én 11 órakor a rendező Anima Musicae Kamarazenekar (G. Horváth László együttese) Dvorák E-dúr szerenádját és két valcerjét adja elő, 14, 16, 18 és 20 órától pedig nyolc különböző vonósnégyese hangzik el. Vasárnap 14 órás kezdéssel lesz négy darab koncert. A program részeként elhangzik Dvorák monumentális, Ciprusok című szerelmi dalciklusának vonósnégyes átirata is.

Fellép még az Accord Quartet, a Central European String Quartet, a Deák Vonósnégyes, a Kállai Kvartett, a Kodály Kvartett, a Szervánszky Quartet, a Szigeti Quartet és a Quartetto Speranza. Az elhangzó műveket zenetörténeti előadás vezeti be. A programokat az Anima Musicae Kamarazenekar honlapján, valamint a zenekar és a BQW – Budapest Quartet Weekend Facebook-oldalán közvetítik; a műsor várhatóan két-három hétig még elérhető lesz.

A BQW fesztivál évente egy-egy választott zeneszerző összes kvartettjét bemutatja, így adva átfogó képet a szerző életútjáról és zeneszerzői munkásságáról vonósnégyesei tükrében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában