Hazai tehetségek

2021.09.22. 07:05

Kihirdették az idei Leopold Bloom Képzőművészeti Díj nyertesét

A 2011 óta kétévenként meghirdetett díj célja, hogy a magyar képzőművészek nemzetközi karrierépítését támogassa.

Szabó Eszter nyerte el a 2021-es Leopold Bloom Képzőművészeti Díjat és az elismeréssel járó 10 ezer eurót. A döntősök munkáiból a Q Contemporary Andrássy úti épületében nyílt kiállítás.

A díjat a Maurice Ward cég tulajdonosai, Mary McLoughlin és John Ward ír műgyűjtők alapították.

Az idei megmérettetésre összesen 66 pályázat érkezett, amelyek közül háromtagú zsűri választotta ki az öt döntőst, majd közülük a nyertest.

A Leopold Bloom Képzőművészeti Díj zsűrije minden alkalommal változik. A feladatra olyan nemzetközi szakembereket kérnek fel, akik nemcsak saját országuk művészeti közegére, hanem a globális helyzetre is rálátással bírnak. Ettől függetlenül viszont nincs összeköttetésük a magyar művészeti színtérrel.

Idén a zsűri elnöke az ír művészeti és kulturális menedzser, Mary McCarthy volt, aki a Crawford Art Gallery igazgatója is. A menedzser zsűritársai között pedig a Chilében élő lengyel képzőművész, Dagmara Wyskiel, az antofagastai ISLA Művészeti Rezidencia Központ koordinátora, valamint a szlovák történész, kurátor és művészetkritikus Richard Gregor, a liptószentmiklósi Peter Michal Bohún Galéria igazgatója szerepelt.

A díjátadót megelőzően a zsűri tagjai meglátogatták a jelöltek műtermeit, hogy minél teljesebb képet kapjanak a művészek munkásságáról.

Szabó Eszter a Leopold Bloom Díj történetének eddig legtöbbször nevezett alkotója. A művész 2006-ban végzett a Magyar Képzőművészeti Egyetem festő szakán, majd posztgraduális tanulmányait 2016-ban folytatta a Le Fresnoy École Internationale des Arts Contemporains intézményében. Egyéni és csoportos kiállítások keretében többek között már Párizs, New York és Brüsszel tárlatain is bemutatkozott.

A művész a hétköznapi élet társadalmi viszonyaiból nyer inspirációt. Festményekből animált, számítógép segítségével életre keltett műveinek olyan megfáradt nők a főszereplői, akik a mindennapok elszenvedői.

A 10 ezer euró összegű elismerést Szabó Eszter egy külföldi kiállítás megvalósítására használja fel.

A döntősök, Balázs Nikolett, Farkas Roland, Kocsi Olga, Koós Gábor és Szabó Eszter munkái a kiállítás keretében szeptember 21. és november 14. között tekinthetőek meg a Q Contemporary Andrássy úti épületében.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában