új név, új remények

2017.09.06. 15:04

Bemutatkozott a magyar jégkorong-válogatott új kapitánya

Az első háromba kerülés a magyar válogatott célja a jövő évi, hazai rendezésű divízió I/A jégkorong-világbajnokságon.

Az új szövetségi kapitány, Jarmo Tolvanen szerdai bemutatásán a magyar szövetség (MJSZ) elnöke, Such György úgy fogalmazott: az észak-amerikai dominancia után – az elmúlt időszakban kanadai és amerikai edzők töltötték be a posztot – ezúttal egy észak-európai szakember irányítja a nemzeti csapat munkáját, aki új szemléletet hozhat a hazai jégkorongsportba.

Hozzátette, reméli, hogy hosszú távra sikerült megtalálni a megfelelő embert a felnőtt és a junior válogatott élére a Rich Chernomazt váltó 61 esztendős finn szakvezető személyében.

Elmondta, a közvélemény és természetesen a szövetség is feljutást szeretne, ám hangsúlyozta azt is, hogy a reális célkitűzés az első háromba kerülés lesz a hazai világbajnokságon.

Egri Gergely sportigazgató arról beszélt, hogy az új, főállású szakvezető kiválasztásakor fontos szempont volt többek között, hogy legyen kapcsolata a magyar jégkoronggal, és ne legyen számára ismeretlen a közeg. Márpedig ennek Tolvanen maradéktalanul megfelelt, hiszen 2009-ben egy évig irányította a fehérvári csapatot, amely története során először vele jutott be az osztrák liga rájátszásába.

Tolvanen kiemelte, nagyszerű lehetőség számára, hogy visszatérhet Magyarországra, ahol szorosabb és jobb kapcsolatot szeretne kialakítani az edzőkkel és klubokkal, mint amilyen a korábbi kapitányoknak volt. Hozzáfűzte, teljes állásban sok játékost tud majd megfigyelni, így számára elődeinél könnyebb lesz a kiválasztás, és nem kellenek majd nagyon bő keretek. Leszögezte ugyanakkor, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a válogatottba kerüléshez, aki közel áll a nemzetközi szinthez.

A szakember jelezte, tisztában van azzal, hogy nagyok az elvárások a szurkolók részéről, akiket szeretne győzelmekkel megörvendeztetni. A világbajnokságon kemény mérkőzésekre számít, mivel meglátása szerint a csapatok hasonló játékerőt képviselnek: a vb-n a riválisok közül hárman megelőzik a ranglistán jelenleg 19. magyar csapatot, a lengyelek és a britek vannak mögötte.

Jarmo Tolvanen szeptember 30-án, az MJSZ 90. születésnapi ünnepsége keretében a lengyelek ellen debütál a nemzeti csapat kispadján, míg novemberben a magyar együttes a négy nemzet tornán készül a jövő évi vb-re.

A 2018. április 22. és 28. között a Papp László Budapest Sportarénában sorra kerülő világbajnokságon a feljutó Nagy-Britannia, a világelitből kiesett Olaszország és Szlovénia, valamint az idei, kijevi vb-s riválisok közül Lengyelország és Kazahsztán lesz a magyar együttes ellenfele. Az első két helyezett feljut a 16-os elitbe, az utolsó 2019-ben a divízió I/B-ben szerepel majd.

(Borítóképünkön Jarmo Tolvanen, a magyar jégkorong-válogatott új szövetségi kapitánya a fővárosi Tüskecsarnokban. Forrás: MTI Fotó / Soós Lajos)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!