Röplabda-Eb

2017.09.21. 13:36

Elég lenne „csak” egy meccset hozni a lányoknak

Pénteken a társházigazda azeriek ellen kezd, majd a lengyelekkel és a németekkel mérkőzik a hétvégén a magyar női röplabda-válogatott az Európa-bajnokságon, amelyen hatalmas fegyvertény lenne, ha továbbjutna csoportjából.

Ehhez elméletileg elég lenne „csak” egy mérkőzést nyernie Alberto Salomoni szövetségi kapitány együttesének, azonban mindhárom ellenfele magasabban jegyzett, ráadásul a közelmúlt eredményei is azt mutatják, bravúr lenne, ha a magyarok megszereznék az első három hely valamelyikét.

Az azeriek idén már voltak házigazdái egy nagy tornának, a június elején rendezett világbajnoki selejtezőn jelesre vizsgáztak, ugyanis szettveszteség nélkül, az olimpiai negyedik hollandokat is maguk mögé utasítva győztek.

A két csapat két évvel ezelőtt a csoport utolsó mérkőzésén találkozott egymással Antwerpenben a kontinensviadalon, a magyarok akkor óriási sikert elérve győztek, és folytathatták szereplésüket. Az azeriek azonban idén jóval erősebb csapattal rendelkeznek.

A lengyelekkel nem is olyan régen mérkőzött meg a magyar válogatott, mivel egy Európa-bajnoki selejtezőcsoportban szerepelt a két együttes: tavaly szeptemberben az Érd Arénában 3-1-re, hazai pályán pedig 3-0-ra győzött a lengyel csapat.

Két éve Antwerpenben a németek elleni összecsapás jelentette a végállomást a magyarok számára, idén májusban két felkészülési mérkőzésen találkoztak egymással a felek, Münsterben 3-1 lett a hazaiaknak, majd Oldenburgban 3-0, igaz, itt játszottak egy negyedik szettet is, ami magyar sikerrel zárult.

A magyar válogatottban több játékosnak személyes kötődése is van ellenfeleihez, a center Dobi Edina éppen Azerbajdzsánban légióskodott az elmúlt két évben, innen igazolt Békéscsabára nyáron. Szakmáry Gréta, 2016 legjobb magyar női röplabdázója a következő szezont már a német bajnok Palmberg Schwerin csapatánál kezdi, ott Felix Koslowski lesz az edzője, aki egyben a német válogatott szövetségi kapitánya is.

A magyar válogatott – amely idén nyáron veretlenül megnyerte a World Grand Prix sorozat harmadik osztályát, ezzel feljutott a második vonalba – szerda hajnalban érkezett Bakuba, majd a szakvezető délután már meg is tartotta első edzést. Ez még nem a National Gymnastics Aréna nagycsarnokában, hanem annak egyik edzőtermében zajlott.

Az azeriek Grúziával közösen rendezik az Európa-bajnokságot, a csoportküzdelmek után azonban már csak Bakuban folytatódik majd a kontinensviadal.

A magyar válogatott kerete:

Bleicher Réka, Tálas Zsuzsanna (feladók), Dobi Edina, Nagy Eszter, Czina Kata (centerek), Dékány Bernadett, Liliom Rita, Soós Nikolett, Szakmáry Gréta, Török Kata, Villám Lilla (ütők), Szpin Renáta, Tóth Fruzsina (liberók)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!