ötpárti határozat

2017.12.14. 15:44

Elismerték a sport értékeit

Az Országgyűlésben képviselőcsoporttal rendelkező pártok között olyan példátlan összefogás jött létre, ami ritka a magyar belpolitikában – mondta Dúró Dóra, az Országgyűlés sportért is felelős kulturális bizottságának jobbikos elnöke csütörtökön a magyar sport ünnepnapjairól elfogadott ötpárti határozatról.

A Magyar Olimpiai és Sportmúzeumban tartott sajtótájékoztatón a politikus úgy fogalmazott: „a sport összekovácsoló ereje győzedelmeskedni tudott a politika széthúzása felett is”.

Hozzátette: ezzel a lépésükkel a pártok kinyilvánították a „sport életünkben betöltött szerepének fontosságát”, elismerték a sport értékeit, egyben a jövő generáció iránti elkötelezettségükről is tanúbizonyságot tettek.

Nyitrai Zsolt, a Fidesz országgyűlési képviselője kifejtette: a testi, lelki és szellemi egészség rendkívül fontos cél Magyarországon, s a kedden elfogadott országgyűlési határozat lehetővé teszi, hogy ezentúl méltó módon lehessen megünnepelni ezeket a jeles napokat.

„A Fidesz büszke a magyar sportolók közösségére, a parasportolók eredményeire” – hangsúlyozta Nyitrai Zsolt, aki szerint a sportolók ezentúl is számíthatnak a párt támogatására.

Szakács László, az MSZP frakcióvezető-helyettese kijelentette: örül, hogy egy ilyen politikai törekvés részese lehet, mert a sport hősöket ad az országnak, az összetartozás élményét nyújtja, ugyanakkor alázatra és kitartásra is nevel. Hozzátette: bízik benne, hogy

a határozat olyan támaszt nyújt, hogy ezentúl méltó módon lehet megünnepelni a sport jeles napjait.

Földi László, a KDNP országgyűlési képviselője reméli, hogy ezek a napok nemcsak egyszerűen bekerülnek a naptárba, hanem tartalommal is meg fognak telni.

Orendi Mihály, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke arra emlékeztetett, hogy a Magyar sport napját 2001 óta minden évben megtartják egy olyan sportverseny emlékére, amely 142 éve nemcsak Magyarországon, hanem egész Európában is az első volt. A sportvezető reményének adott hangot azzal összefüggésben, hogy a politikai pártok és a sportszervezetek között tapasztalt összefogás a jövőben is fennmarad.

Balogh Gábor, a Magyar Diáksport Szövetség elnöke arról beszélt, hogy a Magyar diáksport napját már tizenegy éve mindig megtartják, sőt, magyar javaslatra Európa is átvette a kezdeményezést, és tavaly 26 ország 7000 iskolájában több mint kétmillió fiatal mozgott legalább két órát ezen a napon. Az elnök bízik abban, hogy a parlamenti határoznak köszönhetően idehaza is még több iskola kapcsolódik majd be a diáksport napi programokba.

Tapolczai Gergely, a Magyar Hallássérültek Sportszövetségének elnöke köszönetét fejezte ki, hogy a fogyatékos emberek jogairól és esélyegyenlőségéről szóló törvényhez hasonlóan ez a parlamenti határozat is minden párt támogatását élvezi, s ezt szimbolikusnak nevezte. Egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az egyetemes magyar sport első Európa-bajnoki aranyérmét 1895-ben egy hallássérült korcsolyázó, Földváry Tibor nyerte és azt is kiemelte, hogy a nyári olimpia után az 1912-ben indult Siketlimpia a második legnagyobb múltú nagy nemzetközi sportesemény.

Szabó László, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy fogalmazott:

„az Országgyűlés döntése fényes bizonyítéka annak, hogy most már több van, ami összeköt bennünket, mint ami szétválaszt”.

Felidézte, hogy a magyar parasport immár 47 éves múltra tekint vissza, majd arról beszélt, hogy az MPB februárban ünnepli fennállása 20. évfordulóját, és az ebből az alkalomból sorra kerülő nagyszabású eseménysorozatra első alkalommal érkezik majd Magyarországra Andrew Parsons, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke.

Dúró Dóra az MTI kérdésére elmondta: korábban már született egy törvény a magyar sport napjáról, amely később rendeletté változott, majd a jogrendszer egyszerűsítése következtében véletlenül hatályon kívül helyezték.

„Ezzel a korrekcióval a Magyar sport napja most újra visszakerül a jogrendszerbe, amiben egyszer már ott volt” – fűzte hozzá a kulturális bizottság elnöke.

Az Országgyűlés kedden 177 igen szavazattal, egyhangúlag fogadta el azt az ötpárti határozati javaslatot, amely a Magyar Athletikai Club által Budapesten 1875-ben megrendezett első szabadtéri sportverseny évfordulóját, május 6-át a Magyar sport napjává, a Mozgásgátoltak Halassy Olivér Sport Club 1970-ben történt megalakulásának napját, február 22-ét a Magyar parasport napjává, a Siketek Sportklub 1912-es alapítását, június 2-át a Magyar Siketsport napjává, szeptember utolsó péntekét pedig a Magyar diáksport napjává nyilvánítja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában