Női kézilabda NB I.

2018.05.01. 12:42

A bajnoki címről dönthet a Győr-Fradi rangadó

Minden bizonnyal a bajnoki címről dönt a címvédő Győri Audi ETO KC és a százszázalékos Ferencváros szerdai rangadója a női kézilabda NB I.-ben.

Budapest, 2017. október 31. Yvette Broch (b) és Nora Mörk a Gyõr játékosa, valamint Kovacsics Anikó, az FTC (k) játékosa a nõi kézilabda NB I FTC-Rail Cargo Hungaria - Gyõri Audi ETO KC mérkõzésén Budapesten 2017. október 31-én. MTI Fotó: Czagány Balázs

Forrás: MTI Fotó

Fotó: Czagány Balázs

Bár a női élvonalban nem rendeznek rájátszást, a 26. forduló után hirdetnek bajnokot, az eredmények eddigi alakulása miatt ez a mérkőzés döntőnek is beillik. A Ferencváros szeptember óta minden meccsét megnyerte, a Győr pedig csak egyszer kapott ki: október 31-én a Népligetben 27-25-re.

Ha ez a két csapat a várakozásoknak megfelelően a hátralévő fordulókban sem veszít pontot a többi ellenféllel szemben, az egymás elleni eredmények alapján dől el az aranyérem. Ebben az esetben az FTC-nek a győzelem és a döntetlen mellett az egygólos vereség is megfelelő eredmény. Ha az ETO három vagy több találattal nyer, felé billen a mérleg nyelve, kétgólos győri siker esetén viszont egészen május 23-áig várni kell a bajnokavatással.

A versenykiírás szerint ugyanis ha az egymás elleni mérkőzések gólkülönbsége azonos, akkor nem rangsorol az idegenben dobott több gól. Ezt csak kuparendszerű versenyeknél (például a férfi NB I döntőjében) alkalmazzák. Ha két csapatnak ugyanannyi pontja van és az egymás elleni gólkülönbségük nulla, akkor a helyezéseket a gólkülönbség határozza meg, valamennyi mérkőzést figyelembe véve.

Jelenleg a Győr 233-as, az FTC pedig 222-es gólkülönbséggel rendelkezik, utóbbi viszont egy találkozóval kevesebbet játszott.

Abban az esetben, ha az idény végén a gólkülönbségük is megegyezik, az a csapat kerül előbbre, amelyik az összes mérkőzést figyelembe véve több gólt dobott. Az ETO pillanatnyilag 713, a Ferencváros pedig 693 találatnál jár.

A győriek legutóbb 2016 szeptemberében tudták legyőzni a fővárosiakat rendes játékidőben.

Azóta háromszor döntetlent játszottak, október végén pedig az FTC nyert. Legutóbb március 31-én találkoztak: a Magyar Kupa elődöntőjében a 25-25-ös eredmény után hétméteresek döntöttek a Győr javára.

A Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből a Győr kettős győzelemmel jutott tovább, a Ferencváros viszont kettős vereséggel kiesett. Ezt követően a fővárosiak játékosai közül többen is megemlítették, hogy a szezon hajrájához érve mentális fáradtsággal küzdenek, és az orosz Rosztov-Don elleni párharc során látszott is rajtuk, hogy fejben nem voltak tökéletes állapotban. Ehhez képest meglepő, hogy azóta az Érd, a Dunaújváros és a Debrecen elleni bajnoki rangadókat is elsöprő magabiztossággal, nagy fölénnyel nyerték meg, vagyis a vártnál jobb formában utaznak legnagyobb riválisuk otthonába.

„Tényleg nagyon jó eredmények születtek, az utóbbi meccsek úgy sikerültek, ahogy terveztük, és a hozzáállás is olyan volt” – nyilatkozta klubja honlapján az FTC irányítója, Kovacsics Anikó, aki 2006-tól tíz évig éppen az ETO-t erősítette. Hozzátette, akkor lehetnek sikeresek, ha nem éreznek nyomást magukon, de azt mindannyian tudják, milyen magas színvonalat képvisel a riválisuk.

„Van veszítenivalónk, hiszen a bajnoki címről van szó, másrészt viszont nincs, mert a papírforma alapján szerintem mindenki azt várja, hogy a Győr lesz a bajnok.

Remélem, képesek leszünk felszabadultan, a saját stílusunkban egy jó meccset játszani” – fogalmazott.

A hazaiak közül Tomori Zsuzsanna és a norvég Nora Mörk hiányzik majd sérülés miatt, a holland Cornelia Nycke Groot minden bizonnyal visszatérhet a pályára. A vendégeknél Szikora Melinda nem játszhat.

A szerdán 18 órakor kezdődő rangadóra már hónapokkal ezelőtt minden jegy elkelt.

Borítókép: Yvette Broch (b) és Nora Mörk a Győr játékosa, valamint Kovacsics Anikó, az FTC (k) játékosa a női kézilabda NB I FTC-Rail Cargo Hungaria – Győri AudiETO KC mérkőzésén Budapesten 2017. október 31-én.

MTI Fotó / Czagány Balázs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!