női vízilabda-válogatott

2018.05.03. 12:42

Felkészülési tornákkal építi a csapatot Bíró Attila

Bíró Attila szövetségi kapitány két felkészülési tornán építi tovább a magyar női vízilabda-válogatottat azt követően, hogy csapata nem jutott be a világliga nyolccsapatos szuperdöntőjébe.

A szakember a magyar szövetség honlapján (MVLSZ) elárulta: a nyáron két felkészülési tornán vesz részt csapatával. Előbb a hazai rendezésű Vodafone Kupán június 27. és 29. között, amelyen Ausztrália, az Egyesült Államok és Japán lesz az ellenfél, majd július 4. és 6. között Rotterdamban Hollandiával, Olaszországgal és az amerikaiakkal mérkőznek meg.

Bíró Attila hozzátette: „nem dráma”, hogy lemaradtak a világliga kínai rendezésű szuperdöntőjéről, de azért nem örül neki. Szakmailag jó lett volna, ha a júliusi, barcelonai Európa-bajnokság előtt rangos tornán, éles tétmeccseken méreti meg magát az együttes, amelynek a világliga selejtezőjében „minden idők talán legfiatalabb, 21 éves átlagéletkorú” csapatával is volt esélye nyerni.

„Egyértelmű, sokat kísérleteztünk. Sohasem titkoltuk, keressük azokat a játékosokat, akikre a jövőben a legmagasabb szinten érdemes számítani, akik nem csupán a jelen, hanem a jövő csapatában is helyet kaphatnak” – mondta a szakvezető. Hangsúlyozta: a világliga, valamint az Európa Kupa azt a célt szolgálta, hogy minden kiszemelt megkapja a lehetőséget a bizonyításra.

„Ha minden meccset pusztán eredménycentrikus szemüvegen keresztül néztünk volna, aligha cserélgetünk ennyit a kereteken” – közölte Bíró.

A tavalyi, budapesti világbajnokság után több rutinos játékosra már nem számíthatott a szövetségi kapitány. Így új csapatot kellett építenie, ellentétben néhány riválissal, akik a vb-csapataikkal már a tokiói olimpiáig terveznek. A hátrányt azonban Bíró szerint egy év alatt le lehet dolgozni, így a kitűzött cél, az olimpiai részvétel kiharcolásában ez nem jelenthet problémát.

„Négy lehetőség lesz a kvóta megszerzésére, mondani sem kell, már az elsőn ringbe szállunk a győzelemért” – utalt a következő világligára a kapitány, aki „egyértelműen olimpiai éremesélyes” csapatot irányítana Tokióban.

„Amely nemcsak kijut az olimpiára, hanem ott az egyik favoritnak is tekinthető” – tette hozzá Bíró.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!