Magyar Nagydíj

2018.07.26. 08:12

Nézőcsúcsot dönthet az idei futam

Az elmúlt évek leglátogatottabb hazai Forma–1-es futamát rendezhetik a hét végén, előzetesen tíz százalékkal több jegyet adtak el, mint tavaly.

Mogyoród, 2017. július 30. Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzõje (j) és Danyiil Kvjat, a Toro Rosso orosz versenyzõje a Forma-1-es Magyar Nagydíj futama elõtti versenyzõi parádén a mogyoródi Hungaroringen 2017. július 30-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Fotó: Czeglédi Zsolt

A 33. Forma–1-es Magyar Nagydíj négy napja alatt jóval több, mint 200 ezer néző látogathat ki a Hungaroringre – mondta a Világgazdaságnak Gyulay Zsolt, a Hungaroring Sport Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Ez a szám akár 210-220 ezerre is nőhet, elvégre a 2016-os 176 ezres nézőszám után tavaly 199 ezren szurkoltak a helyszínen,

és a sportdiplomata jelezte, hogy az elmúlt évhez képest 10 százalékkal jobbak az előzetes jegyértékesítési adatok.

Az érkező vendégek összetételére nincs pontos felmérésük, de Gyulay szerint nem alaptalan a becslés, amely szerint a drukkerek 70-80 százaléka külföldi. A legtöbben Hollandiából, Németországból, Nagy-Britanniából és Ausztriából érkeznek az elnök tapasztalatai szerint.

A Hungaroring Sport Zrt. tavaly 5,8 milliárd forintos forgalom mellett 39 milliós nyereséggel zárta az évet. A társaság bevételeinek több mint háromnegyede a Magyar Nagydíjhoz köthető, de Gyulay Zsolt szerint a kedvező jegyeladási adatok nem jelentik automatikusan azt, hogy növelhetik az idén a nyereséget, hiszen a költségeik is megugrottak.

Példaként felhozta, hogy mobillelátókat építettek a futamra, illetve meghosszabbították a törmelékfogó kerítést. A korábbi évekhez képest változás, hogy

nagyobb területen és több programmal várja az érdeklődőket a szurkolói zóna.

Gyulay Zsolt jelezte, hogy a Forma–1-es relikviákat légkondicionált sátrakban kínálják majd, de a vállalkozószelleműek kerékcsereversenyen és az e-sportban is szerencsét próbálhatnak.

A futamra érkező szurkolók könnyen elkölthetnek 300-400 eurót is a magyarországi tartózkodásuk során, a sportesemény legfőbb hozadéka azonban nem a közvetlen idegenforgalmi bevétel, hanem az országimázs – fogalmazott lapunknak Szabados Gábor sportközgazdász. Ettől függetlenül persze nem elhanyagolható a hagyományosan július végi lebonyolítás, így a turisták többsége nem három-négy napra, hanem egy egész hétre érkezik, ez pedig tetemes pluszbevételt generál az éttermeknek, szállodáknak.

Kifejtette, hogy nemcsak későbbi turisztikai költéseket, hanem befektetői döntéseket is előmozdíthat, hogy Mogyoród továbbra is a Forma–1-es naptárban szerepel, s 2026-ig biztosan ott marad. Máskülönben nem érné meg 1986 óta évről évre megrendezni a versenyt, hiszen az exponenciálisan növekvő jogdíjakat és rendezési költségeket önmagában a jegybevétel nem ellensúlyozhatja.

Borítókép: Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője (j) és Danyiil Kvjat, a Toro Rosso orosz versenyzője a Forma-1-es Magyar Nagydíj futama előtti versenyzői parádén a mogyoródi Hungaroringen 2017. július 30-án.

MTI Fotó / Czeglédi Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában