háromszoros olimpiai bajnok

2018.08.23. 20:22

A nyolcvanéves Balczó Andrást köszöntötték

Az öttusázó legendát barátai, tisztelői és volt sporttársai bensőséges ünnepségen köszöntötték a Kincsem Parkban.

Budapest, 2018. augusztus 23. Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója a nyolcvanadik születésnapja alkalmából tartott ünnepségen a Kincsem Parkban 2018. augusztus 23-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bretz Gyula, a Magyar Öttusa Szövetség (MÖSZ) elnöke köszöntőjében kiemelte, hogy a háromszoros olimpiai és tízszeres világbajnok Balczó András eredményeivel elérte azt, hogy a világon megtanulták, tudják, mi az az öttusa, itthon pedig nemzeti sporttá tette.

Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója felsége Császár Mónika tornász olimpikon társaságában az ünnepségen a Kincsem Parkban 2018. augusztus 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

„Pályafutásodnak meghatározó szerepe volt abban, hogy Magyarországon az emberek megszerették az öttusát, és ennek előnyeit élvezzük ma is.

Büszkék vagyunk arra, hogy az öttusában van egy olyan példakép, aki nemcsak sporteredményeivel, hanem magánéletével, hitével is utat mutat mindenkinek”

- mondta az elnök.

A Balczó András életének főbb pillanataiból összeállított kisfilm levetítése után a feleségével, az olimpiai bronzérmes tornász Császár Mónikával érkező ünnepelt felidézte: Benedek Gábor 1953-as chilei vb-győzelme hatására kezdett el öttusázni, mondván, „ha egy magyarnak sikerült világbajnoknak lennie, ráadásul öttusában, miért ne sikerülne nekem is”.

Budapest, 2018. augusztus 23.
Balczó András háromszoros olimpiai bajnok öttusázó, a nemzet sportolója Pécsi István, a Kincsem Nemzeti Kft. ügyvezető igazgatója társaságában 2018. augusztus 23-án.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Bretz Gyula a MÖSZ nevében a válogatott mostani melegítőjével lepte meg Balczót, míg Pécsi István, a Kincsem Park igazgatója Emil Adam német festőművész Kincsemről készült festményének reprodukciójával ajándékozta meg.

Borítókép: MTI Fotó / Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!